Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska kommunerna möta sänkta bidrag?

Uno Tidén undrar hur kommunerna ska klara av de sänkta ersättningsnivåerna som kommunen får. Belastas skola och omsorg mer i och med det? Han får Svar direkt.

Annons

I och med den exceptionella invandringen under fjolåret, 60 000 personer, togs alla möjligheter tillvara för att finna lösningar till förläggningar. Särskilt Norrlandskommunerna ställde upp efter påtryckningar från regeringen. Bollnäs och Ovanåker är inget undantag.

Förra veckan kom ett förlag från statsminister Stefan Löfven och Co att bidragen till varje person som kommit och kommer ska sänkas med cirka 30 procent från den 1 januari 2017 – från 1 900 kronor till 1 250 kronor per dag och för ungdomar till 750 kronor. Det skulle betyda cirka 30–40 miljoner kronor per år i bortfall för varje kommun!

Inkomsterna är säkert mer än väl redan intecknade mot de verkliga utgifterna.

Hur kan våra kommuner klara av detta? Är det som vanligt att i stället ska det sparas på utgifterna för skola och omsorg? Finns det någon lösning (planer) för detta i Bollnäs och Ovanåker?

Uno Tidén

Svar direkt

Inflyttningen av flyktingar har inte inneburit att det gjorts nedskärningar i skola och omsorg.

Däremot har det krävts en hel del mer personal till asyl-, evakuerings- och ensamkommande boenden samt mer personal till skolan. De kostnaderna får vi i stort sett ersättning för och de har gett många människor jobb i kommunerna. 

Den sänkning av ersättningen som regeringen beslutat om gäller enbart för ensamkommande barn. Den är från 1900 till 1350 för de som bor på HVB hem och ner till 750 för de som klarar sig med ett eget boende med lite stöd. Eftersom ersättningen är för barnen vi tar emot och om den ersättningen minskar så är det i de verksamheterna man får anpassa. Detta kommer då inte påverka någon annan av kommunens verksamheter. 

Yoomi Renström (s)

kommunalråd Ovanåker

Marie Centerwall (s)

kommunalråd Bollnäs 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons