Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska det bli till hösten?

Jo, bland annat har de har förmågan att i denna tidning ta upp brännheta frågor, som gäller hur kommunen sköter sina uppdrag.

Annons

All heder åt dessa klarsynta och engagerade människor, som debatterar och ställer frågorna vi andra skulle vilja ställa.

Jag är lärare, och har ofta funderat över varför det är så tyst från oss, som i allra högsta grad påverkas av beslut som tas över våra huvuden. Egentligen en retorisk fråga: vi orkar inte, eftersom läsårets dagar är fyllda av väldigt stora krav.

Jag vill på alla sätt stötta Christian Jensen i hans kamp att få skolchefen och politiker att börja lyssna, och försöka förstå vad det är för verklighet vi har i skolan. Jag har lång erfarenhet som lärare, ett underbart yrke en gång i tiden, när skolan hade hög prioritet och lärarjobbet uppskattades – innan kommunaliseringen.

Börjar bli väldigt trött på dessa ständiga tidningsrubriker med löften om: nu ska vi satsa på de yngre barnen, och nya miljoner till skolan.

Utan tvekan är dessa löften som såpbubblor, vackra men utan substans! Eller? Hur kommer våra skolpolitiker att hantera årets budget? Kommer vi i skolan att märka någon skillnad, inför skolstarten i höst?

Kommer de yngre barnen att prioriteras, så att den grundläggande undervisningen kan anpassas efter varje elevs behov?

Är det bra för sjuåringar att gå i en klass med 36 elever? Och dessutom i lokaler – grupprum – anpassade för en annan pedagogik (Färila).

När frångick man rekommendationen enligt skollagen, att det inte bör vara mer än 25 elever i en klass? Finns någon slags ideologi bakom detta förfaringssätt?

Jag förstår absolut ingenting. Har aldrig under mina drygt fyrtio år i Ljusdals kommun varit med om något liknande!

Hur tänker man om dessa små barn, som måste få all tid i världen med sin lärare, för att utvecklas någorlunda harmoniskt och nå de högt uppsatta målen?

Kommer läromedelsanslaget till varje elev att öka? Eller ska vi fortsätta vår delvis olagliga och tidskrävande verksamhet, med att kopiera ur enstaka inköpta läroböcker/arbetsböcker? Arbetsgivaren har ansvaret!

Kommer eleverna att få möjlighet att besöka en friluftsanläggning i kommunen en gång per år, utan att behöva prioritera bort arbetsmaterial?

Åsele kommun, som ligger högst på rankinglistan över bästa skolkommun, framhåller att det är bland annat mindre grupper som gjort att de lyckats så bra. Det här kan vi aldrig komma ifrån, även om vissa av ekonomiska eller ideella skäl försöker hävda något annat.

Det kostar pengar, javisst, men om ska vi nå målen och bli bäst i Sverige måste vi satsa på det som gör skillnad.

Lisbeth Granberg

lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons