Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska det bli med Folkets hus?

Vad händer med Folkets hus? Den frågan har jag fått åtskilliga gånger det senaste halvåret. Mitt svar har varit; jag vet ej, men jag hoppas debatten kan leda till något bra.

Annons

Vad händer med Folkets hus? Den frågan har jag fått åtskilliga gånger det senaste halvåret. Mitt svar har varit; jag vet ej, men jag hoppas debatten kan leda till något bra.

Ett märkligt svar kan man tycka men jag skickar frågan vidare till er medborgare.

Vill vi ha ett Folkets hus i Hudiksvall?

Jag fick uppdraget att jobba som platschef i huset 2004 av Folkets husföreningen, som i sin tur har/hade ett uppdrag av kommunen. Jag läste in historien enligt nedan:

"Folkets husföreningen i Hudiksvall bildades 13 juni 1904. Man köpte in Fredens Kulle med tillhörande herrgårdsbyggnad till ett pris av 12 000 kronor. Det första projektet var att bygga en danspaviljong, vilket gjordes till en kostnad av 6 000 kronor. Kullen blev Hudiksvalls nöjesmetropol under tidigt 1900-tal. 1956 förstördes dock hela området av en brand. Det stod öde till 1962 då Hudiksvall kommun köpte in marken för en symbolisk summa med förutsättningen att upplåta mark åt Folkets hus i centrala Hudiksvall. Det drog ut på tiden men 1987 kunde Fh flytta in i nya lokaler i gamla bokhandelshuset.

Det skrevs ett 25-årigt avtal mellan kommun och Fh vilket i stort går ut på att Folkets husföreningen har nyttjanderätt i lokalerna med uppdraget att tillgodose kommunens föreningar med billiga lokaler. För att finansiera detta fick föreningen en uppdragsersättning på 2,6 miljoner kronor. Dessutom säger avtalet att föreningen skall driva kommersiell verksamhet för att om möjligt kunna minska denna ersättning."

Så har gjorts med sådan framgång att ersättningen i dag är nere på 1,6 miljoner kronor, som tillsammans med de cirka 4 miljoner vår kommersiella verksamhet genererar till föreningsliv och kulturverksamhet gjort oss till Hudiksvalls kultur- och nöjescentrum. Överskotten under de goda åren har alltså oavkortat gått till vår kultur och föreningsverksamhet vilket belastat skattebetalarna mindre.

Tyvärr drabbades föreningen av den kraftiga konjunkturnedgången hösten 2008 och blev då för första gången tvungna att begära ett likviditetstillskott på 2 miljoner. Det blev efter många debatter och tidningsartiklar ett tillskott på 1,5 miljoner.

Där står vi i dag med hopp om att kunna fortsätta i samma anda och serva kommuninvånarna med cirka 250 kulturarrangemang, 535 lokalnyttjande/uthyrningar, samt ett 50-tal kommersiella arrangemang per år.

Vi tror oss veta att Hudiksvalls medborgare och Hudiksvalls tillväxt som stad har ett behov av dessa arrangemang.

En viktig fråga att ställa sig i sammanhanget är om någon privat näringsidkare är beredd att oavkortat lägga sitt verksamhetsöverskott till kultur- och föreningsliv?

Vad tror du? Vad vill politikerna?

Leif Norberg

platschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons