Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många vindkraftverk?

Om Sverige ska bygga ut till 30 TWh vindkraft, behövs mellan 4 000 och 6 000 vindkraftverk i landet. Sverige har 290 kommuner. Säg att 90 faller bort. Det blir cirka 25 stycken verk per kommun.

Annons

Om Sverige ska bygga ut till 30 TWh vindkraft, behövs mellan 4 000 och 6 000 vindkraftverk i landet. Sverige har 290 kommuner. Säg att 90 faller bort för att exploatörer och markägare inte kan få ut tillräckligt med profit, på grund av dåliga vindförhållanden eller annat. Då återstår 200 kommuner att dela på kanske 5 000 verk. Det blir cirka 25 stycken verk per kommun. En lämplig fördelning och ett lämpligt åtagande per kommun med tanke på den naturmiljö som hotas.

Varför skulle Hudiksvalls kommun ha över 100 stycken? Kommunledningens översiktsplan för vindbruk prioriterar och visar respekt för människors åsikter och Hälsinglands unika naturmiljö. Placeringen av endast 25 stycken verk går säkert att anpassa till miljökrav och kostnadseffektiv logistik vad gäller ledningsdragning och vägar.

En försiktig, väl planerad, jämt fördelad och hänsynstagande utbyggnad av vindkraft till 30 TWh kan väl aldrig medföra hot om ny framtida uranbrytning och utbyggd kärnkraft. Det gör däremot det livsmönster som gör oss mer och mer beroende av energi vilket kräver ännu mer av vattenkraft, kärnkraft, vindkraft, solkraft, vågkraft, etcetera. Ju mer vi bygger ut desto större krav kommer att ställas. Ska till exempel kärnkraften avvecklas så finns det bara en effektiv möjlighet – att spara. Men det vill ingen höra talas om. Framför allt inte de som vill exploatera bara för att sälja.

Hans Bovin

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons