Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur långt kan MP gå i sitt svek?

Det verkar som om landstingsrådspost är viktigare än att följa partilinjen.

Annons

I december 2007 bestämde Miljöpartiets landstingsgrupp att försöka rädda den så kallade Gysingelänken. På den tiden var jag med i MP;s landstingsgrupp.

I fjol bestämde landstingsfullmäktige på mitt förslag att ge styrelsen i uppdrag att samarbeta med Österfärnebo-Gysinge busskooperativ för att rädda busstrafiken på sträckan Österfärnebo-Östervåla. Det skedde utan MP:s aktiva medverkan. Vid det laget var jag inte med i MP:s landstingsgrupp.

Men nu var saken närmast klar, skulle man ha kunnat tro. Men ack inte så. Nu föreslår den nya majoriteten i landstingsstyrelsen att fullmäktige ska upphäva sitt tidigare beslut. Mot det fanns ett förslag från Patrick Stenward (M) med flera som gick ut på att fullfölja räddningsplanen.

Det blev votering och bland de som röstade mot Gysingelänkens räddande var landstingsrådet Maria Aspers, MP!

Landstingsstyrelsens majoritet har valt att motivera sin hållning till TRU-nämndens yttrande i fallet. TRU-nämnden är ju den nämnd som normalt hanterar regional trafik. Rätt illavarslande eftersom nämnden under flera år visat sig vara ointresserad av att rädda länken och svaret var, som ett brev på posten, också negativt denna gång.

Men det räcker inte ens med att man sätter TRU-nämndens tyckande före fullmäktiges, man använder en falsk argumentering. Landstingstyrelsen har fått ett uppdrag.

TRU-nämndens majoritet säger att det inte finns några förutsättningar inom ramen för nämndens verksamhet att verkställa fullmäktiges beslut, även om jag har en helt annan åsikt om vad den kan göra. Men uppdraget var riktat till landstingstyrelsen och det är alltså den som har ansvaret att genomföra fullmäktiges beslut och inte TRU-nämnden!

Det som gör mig extra ledsen är att jag ser en tendens hos landstinget att försmå de små, att försmå de med egna initiativ. Tåg över länsgränser går utmärkt att bistå (och det är ju bra tycker även jag) men en fjuttig busslinje bryr man sig inte om.

Det finns massvis med exempel på motsvarande inom sjukvården, ambulansverksamheten, gynekologin etcetera. Jag hade trott att MP skulle vara en självklar aktör för dessa mindre och självständiga aktörer och att Centern också var det. Men jag undrar verkligen hur det är med den saken i detta läge!

Nu finns det ett bra tillfälle att visa sin gröna färg, rösta rätt i fullmäktige och rädda Gysingelänken!

László Gönczi

fri grön landstingsledamot.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons