Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kan vi förändra det politiska arbetet?

Inom kort startar äntligen den av kommunfullmäktige i Ljusdal utsedda Demokratiberedningen, där alla partier är representerade med Maria Molin (M) som ordförande, skriver Helena Brink (M).

Annons

Demokratiberedningen kommer att ta få sig an ett mycket större uppdrag än vad som kanske var tänkt från början.

Hur kan vi locka fler förtroendevalda till våra nämnder och styrelse? Hur kan vi förändra det politiska arbetet? Hur kan vi förbättra det politiska klimatet? Vår absolut viktigaste utmaning inför valet 2018 är hur vi får fler förtroendevalda på våra valsedlar, som vågar ta sig an ett viktigt samhällsuppdrag. Färre förtroendevalda skapar en snäv maktkoncentration och det blir ett hot mot vår demokrati. Vem ska leda kommunen framåt? Vem ska orka ta sig an ett förtroendeuppdrag? Partierna har naturligtvis ett stort ansvar att locka till sig fler medlemmar.

För att som medborgare engagera sig politiskt så anser jag att förtroendeuppdragen måste både utvecklas och förändras. Inte minst det politiska klimatet som har hårdnat allt mer efter de sociala mediernas inträde på den offentliga arenan, där förtroendevalda utsätts allt oftare för hot, kränkningar och hat. Något som måste tas på största allvar och motverkas i alla sammanhang, det är inte okej att vare sig kränka eller hota någon. Jag kommer att med stort intresse att följa Demokratiberedningens arbete och hoppas på en rad konkreta och nydanande förslag som ger fler medborgare lust, mod och vilja att ta sig an ett förtroendeuppdrag 2018.

Helena Brink (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons