Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur jämställt är Hudikkalaset?

Anton Stark och Wilhelm Westberg, CUF Hudiksvall, undrar i en replik på Unga Feminister Hudiksvalls debattinlägg i onsdags om det är procentsatser jämställdhet handlar om?

Annons

Unga Feminister Hudiksvall (UF) skrev (22/7) om att de anser att festivaler har för få kvinnliga akter och i synnerhet Hudikkalaset. De hänvisade till olika procentsatser manliga kontra kvinnliga akter. Man fortsatte sedan vidare med att Hudikkalasets arrangörer borde boka ännu fler kvinnliga akter eftersom de inte presterar sämre eller drar mindre folk än manliga akter.

Det låter väl fantastiskt? Eller? Är det här vad jämställdhet handlar om? Att det ska vara exakta procentsatser, 50 procent kvinnor och 50 procent män på scenen på olika festivaler i Sverige. Det tror inte vi. För jämställdhet är något annat. Det är att exakt alla ska få samma möjlighet. Vi måste i vårt samhälle behandla människor som individer, vissa måste få vara bättre än andra oavsett vilket kön de har. Det handlar om människans frihet.

UF glömmer att inkludera alla, de som inte känner sig som man eller kvinna, de glömmer att för arrangören handlar om att boka en akt. En akt som människor går dit för att lyssna på, för att de tycker att den är bra. Vilket kön personen/personerna i akten har är inte avgörande för de människor som gästar festivalen. Att se till kompetens och tillfälle är mycket viktigare än procentsatser.

Fast framförallt handlar det om jämställdhet. Alla ska ha samma chans oavsett vem hen är. Om procenten är viktigare än människorna, anser vi att ni har en ganska skev syn på jämställdhet. Slutligen vill vi säga det att det finns massor med fantastiska kvinnliga artister. Frågan är bara om de mår bra att kvoteras in i ett sammanhang där de hamnat bara för sitt kön? Antagligen inte. Tänk om, tänk rätt UF!

Anton Stark

ordförande för CUF Hudiksvall

Wilhelm Westberg

vice Ordförande för CUF Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons