Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvall kan bidra till miljömålen

Jag, som för det mesta levt en bekymmerslös tillvaro och först sent i livet sakteligen erövrat lite djupare insikter om begrepp som Agenda 21, ekologisk hållbarhet, fossilberoende, oljetoppen (peak oil), handeln med utsläppsrätter etcetera, behöver minst sagt hålla mig kvar på en matta av ödmjukhet när jag försöker närma mig debatten på insändarsidan.

Annons

Men jag kan inte förstå annat än att mycket av det som förs fram måste vara baserat på bristande insikt om det globala nuläget och att vi alla måste ta vårt ansvar för att förhindra framtida kollaps av ekosystemen, det vill säga att hålla ökningen av den globala temperaturen under 2 grader (det finns nu indikation på behov att sänka målet till 1,5 grader!)

Sedan Kyotoavtalet 1997, har koldioxidutsläppen inte minskat utan ökat. Femton förlorade år. Forskarfakta tydliggör att mänskligheten står vid en korsväg av filosofiskt ställningstagande, det vill säga vad är det för värderingar som ska vara vägledande för oss för att hantera våra globala tillgångar på ett hållbart och rättvist sätt. Och överge de värderingar som varit vägledande sedan industrialismen.

Bland förespråkarna för handel i Medskog finns de som menar att externhandel symboliserar framtiden när det i stället är en av tusende grenar av ett tänkande som hör till det förgångna och som för oss allt närmare ett katastrofläge.

Externhandel innebär ökad biltrafik. I Sverige står transportsektorn för 40 procent av koldioxidutsläppen. Trafikens miljömål innebär att de totala körsträckorna med bil måste minska. Hudiksvalls kommun har möjlighet att bidra till detta miljömål genom att undvika externhandel.

Är det inte så att det åligger oss alla, politiker som näringsliv som civilsamhälle att tillsammans söka de lösningar som framtida generationer kräver av oss? Det är inte konkurrensen och de lägsta priserna som kommer att rädda vår framtid. På mitt nattduksbord ligger just nu : Development dialogue, What Next Volume 3; ISBN 978-91-85214-69-3; (editorial office: Dag Hammarskjöld Foundation)

Agneta Nordenström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons