Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvall har ett kulturhus utan kultur

Det är inte bara en kulturplan som saknas i Hudiksvall, konstaterar Christer Nilsson.

Annons

I HT (28/10) skriver Caroline Schmidt, Karin Hjelm och Sven Bergström om avsaknaden av kulturplan i kommunen. Men det är inte bara en kulturplan som saknas. I Hudiksvall har vi ett kulturhus, som gör skäl för uttrycket tomma tunnor skramlar mest. Det vill säga det står tomt och öde för det mesta. I bästa fall bjuds det på en konsert eller musikprogram av varierande slag. I övrigt är det dött.

Precis som med kulturplanen så saknas det någon som har ett övergripande ansvar för kulturhuset. Kommunen har skjutit över ansvaret på en entreprenör och tycks vara nöjd med det. Men denne entreprenör befinner sig för det mesta på en annan ort och tycks mest intressera sig för att arrangera nöjesprogram. Kanske borde huset byta namn till nöjespalatset?

Föreningarna i stan tycks inte vilja vara i kulturhuset, utan söker sig till andra lokaler som museet, Patricia eller Sankt Jakobsgården. Kanske är det hyran för lokalerna som avhåller dem från att vara i kulturhuset, vad vet jag.

Biblioteket befinner sig också i Kulturhuset, men tycks ändå inte höra dit, eftersom dess skylt som tidigare fanns över entrén är borttagen. Men man verkar inte höra dit på annat sätt heller. Då man ska arrangera författaraftnar och andra aktiviteter får man hålla till på bibliotekets övervåning, vilket är föga lämpligt för sådana program. Påstötningar om att få vara i café August har inte lett till någonting mer än att man får vara beredd att betala marknadshyror för att få vara där. Man undrar: hör inte biblioteket hemma i Kulturhuset?

Café August, ja. Det står tomt nästan för jämnan. I en sådan centralt belägen lokal skulle man önska att det sjöd av aktiviteter från morgon till kväll. Varför inte ett språkkafé? I dessa tider av flyktingkris vore det väl önskvärt med en samlingspunkt där människor kunde mötas. Men istället står det tomt och öde. Det är nästan så man tycker att August Palm, som står staty vid ingången, skäms över sakernas tillstånd.

Christer Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons