Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HT-sporten har fastnat i startblocken

Att vara först med en nyhet, känns alltid som en stor tillfredsställelse. Men, gäsp, det låter kanske för ambitiöst för dagens HT.

Annons

Jaså, har det varit norrländska mästerskap i friidrott? Jaså har det varit skol-DM också? Jaså, har det varit stor loppmarknad på kajen i Hudiksvall med flera tusen besökare? Jaså, har det varit konsert i Hudiksvall med välkända musiker, med rötterna från vår kommun? Det hade vi inte en aaaaaning om!

HT i allmänhet och HT-sporten i synnerhet har blivit allt sömnigare i takt med att den lokala nyhetskonkurrensen upphört. Gång på gång har jag själv (jag vet flera) kontaktat och tipsat – både allmänna redaktionen och oftare sporten – om händelser av stort lokalt intresse.

Ja, jag påstår att jag vet vad som är av lokalt intresse, då jag själv jobbat som journalist och redaktör i 40 år, varav drygt 20 år på HT.

När det gäller sporten var vi alltid oerhört noga med att dammsuga allt vad resultat heter och hade en resultatservice som var värd namnet. Hade vi inte möjlighet att själva bevaka och skriva om de många olika evenemangen var vi ändå noga med att snabbt redovisa resultaten.

Men är det inte så att det händer så mycket mer nu är för 20 år sedan skyndar sig försvararen påpeka. Och vi har inte så mycket plats till förfogande alla dagar.

Jo, visst är det så, men å andra sidan har tekniken tagit sådana framsteg att det är lätt att hämta från föreningars eller förbunds egna resultattjänster. Och finns inte plats i morgondagens papperstidning så finns obegränsat med utrymme redan på dagens webbsida, för den som klarar av att orientera sig genom helahälsingland.se

Men det gäller förstås att veta vad som händer utanför HT:s väggar också. Det kan till och med hända saker som inte står på dagplaneringen. Det var då det var som roligast att jobba som nyhetsjournalist. När planeringen sprack, man fick riva upp sidor sent på kvällen, göra om och kasta in det allra senaste som hänt.

Att vara först med en nyhet, kändes alltid som en stor tillfredsställelse. Men, gäsp, det låter kanske för ambitiöst för dagens HT.

För att runda av kan jag ge det senaste exemplet. Det genomfördes norrländska mästerskap i friidrott i Sundsvall i lördags, med flera framgångar för idrottare från HT:s närområde. Till och med två Norrlandsmästare från Strands IF och flera medaljörer. När detta skrivs är det onsdag, fyra dagar efter mästerskapen. Ännu inte en rad, inte en bild. Nada!

I dag ingår Hudiksvalls Tidning i en storkoncern med överlägsna resurser – om de utnyttjas. Med en liten knapptryckning hade koncernkollegan Sundsvalls Tidnings sportredaktion kunnat skicka över resultaten till HT. Men då måste de förstås först fått en sådan beställning från HT-sporten.

Redan här har jag skrivit så långt att jag tappat många läsare. Det skulle kunna sägas mycket mer om HT av i dag. Ber att få återkomma om detta.

Jag har nu kommit upp i den åldern att många av mina vänner påstår att det var bättre förr. Jag brukar inte hålla med, men fan tro’t om jag inte börjar göra det. Och jag kan med säkerhet påstå att det var roligare förr.

Lars Nordström, 63

40 år som nyhetsjournalist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons