Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas världssamfundet kan enas mot IS

/

FN:s säkerhetsråd måste ta ett större ansvar för att få bukt med IS, menar Hans Degerman.

Annons

Världssamfundet har förmåga att möta och bekämpa dödliga hot i form nya sjukdomar, som till exempel aids och ebola. Men när IS växer till – som är lika dödligt som pesten på medeltiden för alla som inte underkastar sig deras helt förvridna variant av islam med ett nytt världskalifat – då kan samma världssamfund inte enas om sättet att förgöra detta mänskliga virus. Det är djupt oroande. Alla berörda stormakter verkar vilja köra sin egen agenda i Syrien och Irak, medan IS bestar, mänskliga mutanter med smak för filmade halshuggningar och andra bestialiteter, fortsätter att växa till tämligen oberoende av de flygbombningar som har satts in.

Det gick att besegra nazisternas tredje rike i Tyskland, men då krävdes fullskaliga insatser med trupper på marken. Det är vad som krävs för att eliminera IS. Låt oss hoppas att världssamfundet slutligen kan enas om en gemensam fullskalig krigsinsats mot IS för att få slut på skräcken för att dö i en skur av kulor från automatvapen eller bli sprängd i bitar av galna självmordsbombare.

Av de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd har alla utom Kina ett ansvar för skapandet av monster som talibaner, Al Qaida och IS genom deras olika krigshandlingar i Afghanistan och Irak. Därför vilar ett särskilt ansvar på dessa länder att få stopp på jihadismen och ett slut på kriget i Syrien.

Hans Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons