Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjden av fräckhet att ta betalt för kontoutdrag

Hur kan man ta 50 kronor i avgift för att skriva ut ett papper, undrar (O)trogen bankkund.

Annons

Nu går skam på torra land igen vad gäller bankens policys. Det verkar som styrelsen har suttit och brainstormat och klappat sig själva på axeln för det smarta beslutet de kommit fram till. Nämligen att börja ta ut en avgift på 50 kronor för kunden som begär att få ett kontoutdrag. 50 kronor för ett papper! som hos andra ställen brukar kosta ca 2 kronor om man vill dra en kopia på ett papper.

Ja, ryktet är sant! När jag fick höra det här gick jag i gång på alla cylindrar, vilken höjd av fräckhet! Eftersom jag tänkte att det kunde vara en missuppfattning så tog jag och ringde banken och fick då svar på min farhåga; det stämmer att det är så. Jag frågade orsaken/motivationen till avgiften men det kunde hon jag pratade med inte svara på. Har dock hört ryktesvägen att det beror på att det är så många som nuförtiden går in på bankkontoret för att få ut ett utdrag, så då brassar banken på och ser sin chans att avgiftsbelägga det hela.

Inte nog med det så är det de som redan är ekonomisk beroende av försörjningsstöd som blir drabbade. De är tvungna att begära ett kontoutdrag en gång per månad som de ska ha med sig till socialförvaltningen för att ansöka om försörjningsstöd som är att leva på existensminimum. Jag gissar att dessa personer vid den tidpunkten det är dags att förnya sin ansökan inte har några pengar kvar, kanske så det räcker till ett par liter mjölk och en brödbit i bästa fall. Har man inget kontoutdrag med till socialen blir det ingen hjälp med pengar heller. Snacka om moment 22!

Jag trodde i min enfald att vi ska värna om de svaga i samhället, inte sparka på dem som redan ligger. Det är humanitet för mig i alla fall. Men banken ser bara en chans att kunna håva in mer stålar. Matematik var inte min starka sida i skolan men 50 kr per månad blir efter min uträkning 600 kronor per år. Det är mycket pengar för den som är tvungen att vända på varje krona för att klara sin överlevnad!

Den här historien gör att jag känner ännu mindre tillit till min bank!

(O)trogen bankkund 

Bankchefen svarar:

Först av allt vill jag tacka för din synpunkt. Det är viktigt att vi får veta vad du som kund tycker och tänker så att vi kan bli bättre. Sedan vill jag beklaga att du inte har fått något bra svar på varför vi tar betalt för att skriva ut kontoutdrag på kontoret. De flesta banktjänster har ett pris, men många har även alternativa lösningar som är billigare eller helt kostnadsfria. Så är också fallet när det gäller kontoutdrag i syfte att lämna till socialförvaltningen.

Lösningarna ser lite olika ut beroende på i vilken kommun man bor, men de generella alternativ vi rekommenderar är antingen att man loggar in på sin internetbank och skriver ut ett kontoutdrag vid besöket på socialkontoret. Att ha internetbank bara för att kunna se sina konton kostar inget. Du kan också be att få kontoutdrag hemskickade automatiskt en gång per månad utan kostnad.

Vi samtalar även med socialförvaltningen för att försöka hitta fler alternativ. Välkommen in till oss så ska vi göra vad vi kan för att hitta en lösning som passar dig.

Stefan Nordlund

Bankchef Swedbank Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons