Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd lön säkrar inte bra ledarskap

Lars Flodin, ordförande i Skolledarförbundet, är inte nöjd med den granskning av rektors ledarskap som Skolinspektionens genomfört (30/3).

Annons

Han efterlyser, som han säger, klarspråk: Fler rektorer och högre löner. Något annat kanske inte är att vänta från ordföranden i skolledarnas intresseorganisation.

Skolinspektionen har dock inte samma utgångspunkt. Vår granskning utgår i stället från elevernas behov av och rätt till en god utbildning i en trygg miljö. Vår uppgift är att bevaka denna rätt. Och ledningen för skolan, rektorn, spelar självfallet en mycket viktig roll för att den ska kunna tillgodoses. Rektorns roll som pedagogisk ledare är en avgörande faktor för eleverna ska få en så god undervisning som möjligt.

En av våra slutsatser i rapporten är att många rektorer inte ges förutsättningarna att arbeta som pedagogiska ledare. Huvudmannen för skolan, kommunen eller utbildningsföretaget (motsvarande) måste, i dialog med rektorerna, försäkra sig om att rektorerna får förutsättningar för detta. Till förutsättningarna hör organisation, tydlighet i uppdraget samt metoder och redskap för att följa upp verksamheten i skolan så att det finns ett bra underlag för utveckling av undervisningen. Högre lön och fler rektorer leder inte automatiskt till detta.

Ann-Marie Begler, generaldirektör, Skolinspektionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons