Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt spel med Ljusdals framtid

I en förunderlig iver att svartmåla mig och den förra mandatperiodens politiska styre skriver Bodil Eriksson (FP) en artikel där hon i hastigheten glömmer att berätta att hon själv och Folkpartiet utgjorde en del av detta styre.

Annons

Harald Noréus (FP) och undertecknad satt sida vid sida mittemot de socialdemokratiska förhandlarna och gjorde upp om att skapa en blocköverskridande majoritet. Utan detta hade FP med sina två mandat blivit helt utan representation i styrelser och nämnder. Folkpartiet fick god utdelning.

Genom förhandlingarna fick Bodil uppdraget att bli förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Syftet var att hon skulle påverka skolpolitiken i en som Harald och jag trodde bra riktning. Efter en tid förmår inte Bodil längre axla sitt politiska ansvar. I stället för att leda nämnden och föra den politik hon fick förtroendet att driva, hoppar hon av och ställer sig på sidan om och slår till höger och vänster.

Bodil hade alla möjligheter att förverkliga det goda som hon ivrar för och nämner om i slutet av sin artikel, hur en kommun ska vara. Hon sumpade chansen. Jag konstaterar bara det som andra politiker i Ljusdal redan vet. Bodil Eriksson är en solospelare och ingen lagspelare för att använda en fotbollsmetafor.

Politiskt ledarskap är förstås inte lätt ska gudarna veta, men det SRD nu gör och Folkpartiet då gjorde är ett utslag av samma tänkesätt. Man vill gärna vara med och ta för sig av makten, men vägrar att ta ansvar för helheten. Beteendet gör förstås stor skada på dessa partiers trovärdighet som samarbetspartners, för att inte tala om politikers anseende i allmänhet. Medborgarna är inte betjänta av sådant. De kräver mogna och rakryggade politiker som är beredda att axla ansvar även när det tar emot.

Politik kräver lagspel för att nå framgång. Politik på ledningsnivå kräver dessutom gemensamt ansvar för helheten. Fungerar inte detta faller ledningen samman, till förfång för medborgarna. Kommunen tappar styrfart och blir efter. Det är denna process vi just nu bevittnar i Ljusdal. Som oppositionspolitiker i Ljusdal gläds jag inte det minsta åt detta, vill jag betona. Jag mår direkt illa av det!

För om kaos och förvirring ska utgöra kommunens maktstruktur i fortsättningen är det enligt min mening små möjligheter för någon som helst framtida politisk ledning att bli framgångsrik. Möjligen kan detta tillfredsställa en eller annan politisk solospelare. Det blir i så fall ett högt spel med vår gemensamma framtid.

Björn Brink, kretsordförande, Centern

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons