Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre hyror i nya hus

Svar till En vanlig arbetare (7/5).

Signaturen ställer i en insändare frågan om Bollnäs Bostäder slutat bygga för vanliga löntagare.

Annons

Bollnäs Bostäder har ett varierat utbud av bostäder för olika kundkategorier och olika önskemål. Enligt tillgänglig statistik är hyrorna i bolagets lägenheter de genomsnittligt lägsta i landskapet. Innan de lägenheter som nyligen byggts på Sundsåker, Hamre Gård och på Edelsbergsvägen 10 har bolaget inte byggt nytt sedan 1992 då Älvåsgårdarna byggdes.

Byggkostnaderna är i dag så höga att det inte finns möjlighet att producera bostäder ens i närheten av hyresnivåerna i bolagets äldre bestånd. De subventioner som tidigare fanns har dessutom helt försvunnit. Bollnäs Bostäder har, tack vare de möjligheter som ges att bygga kooperativa hyresrätter enligt en lagstiftning från 2002, lyckats bygga såväl de 20 lägenheterna i kvarteret Sundsåker som de 16 radhuslägenheterna i kvarteret Hamre Gård.

Med mycket långtgående prefabricering av moduler har fyra moderna hyreslägenheter om 36 kvadratmeter, enrummare med sovloft, tillskapats på Edelsbergsvägen 10. Ytterligare hyreslägenheter för små hushåll är under upphandling i kvarteret Predikanten på Gärdet.

Ett par områden därutöver är i olika planeringsstadier, bland annat ett hus invid Nygatan vid Scandic. Det finns ännu inga beslut om upplåtelseform, men en möjlighet som undersöks är att bygga hyresrätter där det förhandlas fram hyror med stöd av lagen om nybyggnadshyror från år 2006. Hyrorna blir naturligtvis högre än i det äldre beståndet, men som inom alla andra områden måste det vara dyrare om man väljer nytt än om man accepterar begagnat.

Att bolaget bland annat siktar på äldre som säljer sina villor är riktigt, men vi försöker även svara upp mot andra gruppers, till exempel små hushåll, bostadsefterfrågan. Det finns dock en enighet bland mäklare och andra bedömare om att utbudet av villor i Bollnäs inte motsvarar den efterfrågan som finns. Genom att bygga lägenheter som äldre villaägare kan acceptera frigörs villor. Då ges möjligheter för unga familjer, såväl från orten som hitflyttande, att köpa sina ofta hett eftertraktade egna hem.

Genom att tillämpa de möjligheter som nytillkomna lagstiftningar ger och att ständigt söka nya idéer som kan ge kostnadsminskningar har Bollnäs Bostäder lyckats att producera nya bostäder. Förhoppningen är att, trots de mycket svåra ekonomiska förutsättningarna, kunna fortsätta skapa nya lägenheter i Bollnäs. Att göra det till hyror i samma nivåer som i det äldre beståndet är dock inte realistiskt.

Stefan Jonäng för AB Bollnäs Bostäder

Anders Wikström, styrelseordförande, vd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons