Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högerregeringen en katastrof för ungdomar

Sveriges statsminister betraktar ungdomsarbetslösheten som en synvilla. Det budskapet serverade han på Svenskt Näringslivs framtidsdagar i slutet av maj. Följaktligen nonchalerar han problemet.

Annons

Ungdomsarbetslösheten är över 30 procent, och bland Europas högsta. I april var 190 000 ungdomar arbetslösa. Det är en ökning med 31 000 på ett år. Sedan valet 2006 har antalet arbetslösa ungdomar ökat med 60 000 personer.

Den borgerliga regeringen har infört ett aktivitetförbud i minst tre månader, i normalfall sex månader, innan de kan få tillgång till utbildning och praktik. Vid en rödgrön valseger kommer vi att avskaffa aktivitetsförbudet, på det första regeringssammanträdet den 14 oktober.

De rödgröna ska skriva ett ungdomskontrakt, som innehåller: 100 000 fler jobb- och utbildningsplatser varav 20 000 riktas till unga. Det innebär fler platser i komvux, folkhögskolor, yrkesutbildning och högskola. 1 200 traineeplatser 2011, och 3 000 utbildningsvikariat 2012.

En skattereduktion motsvarande hela arbetsgivaravgiften till de som anställer en arbetslös person mellan 20-25 år. Utbyggd studie- och yrkesvägledning. Studenter får fler lärarledda timmar, föreläsningar, seminarier och uppsatshandledning.

Ungdomslyft där långtidsarbetslösa unga, med ofullständig gymnasieutbildning, ges möjlighet att komplettera sin utbildning utan att ta studielån.

Nyproduktion av hyresrätter ska fördubblas under nästa mandatperiod. Vi satsar 1,4 miljarder kronor under 2011-2012, i statliga investeringsstöd. Sänkt skatt på studentbostäder ger cirka 1 000 kronor per år och lägenhet.

Allt fler unga tvingas leva på socialbidrag. De kraftigt ökade socialbidragen minskar resurserna till vård, skola och omsorg. Fler unga möter stängda dörrar för utbildning, när den borgerliga regeringen minskat utbyggnaden av högskolan, och dragit in 1,2 miljarder kronor från komvux. Samtidigt som ungdomskullarna ökat kraftigt.

Regeringens havererade antagningspolitik till högskolorna måste snabbt åtgärdas, för att återupprätta människors förtroende för högskolornas antagningssystem. Viktiga förändringar måste ske redan till hösten 2011.

Dessutom sänker vi arbetsgivaravgiften för små företag. Ett företag med tre anställda får en sänkt kostnad med cirka 50 000 kronor om året.

Den borgerliga regeringen visar en förödande passivitet för att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten.

Majvor Westberg Jönsson (S)

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons