Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högerpolitik hotar folkhälsan

Det är ett välkänt faktum att social och ekonomisk utsatthet försämrar hälsan och leder till ökad fysisk och psykisk sjuklighet.

Aktuell forskning visar tydligt att det inte har någon positiv effekt på folkhälsan om ett land blir rikare så länge tillgångarna är ojämnt fördelade. Förmögna 80-åringar har bättre hälsa än 65-åriga låginkomsttagare.

Annons

I EU har man sedan många år haft definitionen fattig för en person som har lägre inkomst än 65 procent av medianinkomsten i landet. Högeralliansen har stridit hårt i EU för att ändra definitionen till absoluta inkomstbelopp i stället. Med det gamla systemet som definition framgår tydligt att andelen fattiga i Sverige har ökat parallellt med att inkomstklyftorna ökat under den sista mandatperioden. Det är ett faktum som man försöker dölja.

Det är mycket oroande att bevittna hur högeralliansens politik ökar de ekonomiska klyftorna i samhället. Regeringen talar ofta och gärna om hur mycket skattelättnader våra viktiga sjuksköterskor, förskolelärare och poliser fått under den senaste mandatperioden. Reinfeldt nämner aldrig hur mycket större skattelättnader våra höginkomsttagare fått genom ännu större sänkning av inkomstkatten och därtill slopad förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Vår statsminister är en mästare i att vända halvsanningar och lögner till fagert tal.

I andra ändan på inkomstskalan har vi våra bröder och systrar som är drabbade av sjukdom och arbetslöshet. Sällan eller aldrig nämns att dessa grupper faktiskt betalar så mycket som 1 000 kronor per månad mer i skatt på sina sänkta ersättningar än om de haft motsvarande inkomst i lön. Ett system som är så orättvist hör inte hemma i ett samhälle som bör bygga på medkänsla och solidaritet. Det ligger nära tillhands att tolka det som att regeringen anser att sjukskrivna är inbillningssjuka och arbetslösa är arbetsskygga. Man blir inte fortare frisk och man får inte ett nytt arbete snabbare för att ekonomin havererar. 400 000 personer är arbetslösa i dag i Sverige så konkurrensen om jobben är förstås stenhård.

Det är orimligt att nivån på maximala arbetslösersättningen i dag ligger på samma nivå som 2002. Ännu mer upprörande är det att bidragsförskottet som staten betalar för de barn som inte blir försörjda av sina fäder ligger på samma nivå i dag som 1992! I dessa familjer återfinner vi Sveriges fattiga barn. Andelen fattiga barn har ökat oroväckande till följd av högeralliansens politik.

Vi i Miljöpartiet tycker att detta är ovärdigt ett rikt land som Sverige.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

distriktsläkare i Hudiksvall

för Miljöpartiet i landstingsvalet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons