Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp tornseglaren

Vi kan hjälpa tornseglaren att ordna ett bo när det inte finns så många gamla lador längre.

Annons

Den gamla ladan har i många hundra år hyst fågeln tornseglaren som sommarhyresgäst. Den har bott under tegelpannorna. Varje år kommer den hit och visar upp sin skickliga flygteknik som kan liknas vid jaktflygplan och dess läte är som ett trolskt skriande.

Men nu rasar ladorna i makalös takt och de som får stå kvar beläggs med plåttak. Plötsligt finns inte boplatserna kvar och arten är i skriande behov av hjälp. Eftersom fågeln endast har gripklor och inga ben lever den hela sitt liv i luften och kan inte sitta som andra fåglar. Det gör att den även behöver ha fri inflygning under takpannorna. Stuprännor gör att fågeln inte kan flyga in till boet. Därför kan den heller inte bosätta sig i en vanlig holk utan behöver specialholkar som är långsmala och låga. Dessutom måste holken sitta minst fyra meter över marken eftersom ungarna måste hinna få luft under vingarna när de slänger sig ut för första gången. Hamnar de på marken så kan de inte lyfta igen.

Så jag vill uppmuntra dig att sätta upp några tornseglarholkar under takutsprången på ditt hus eller lada. Naturlig omgivning är vid odlingslandskapet men de häckar även på äldre byggnader i stan. Sök på orden tornseglare och holk på internet så hittar du olika holkbeskrivningar.

Om du får tornseglaren som hyresgäst bjuds du fantastisk flygunderhållning hela sommaren. Du får bara inte missa det!

Veronica Engelbrektsson

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons