Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp koltrastarna!

Koltrasten är både en flyttfågel och en stannfågel. Du har säkert lagt märke till att det nu i vinter finns många fler koltrastar i tätorten än det brukar vara. Anledningen till detta är att det stora snödjupet.

Annons

Koltrasten är både en flyttfågel och en stannfågel. Du har säkert lagt märke till att det nu i vinter finns många fler koltrastar i tätorten än det brukar vara. Anledningen till detta är att det stora snödjupet och den stränga kylan som har gjort det mycket svårt för fåglarna att hitta mat.

De söker sig därför till människornas bostäder där de kanske hittar diverse matspill eller fågelmatningar. Det går inte längre som under de senaste milda vintrarna att hitta den naturliga födan som består av maskar, sniglar, snäckor, larver och bär. Klimatförändringen de senaste åren har säkert bidragit till att fler koltrastar nu har valt att bli stannfågel i stället för flyttfågel.

Vill du lyssna till koltrastens underbara sång till våren bör du försöka hjälpa dem nu när de fått problem. Problemen är särskilt stora denna vinter när de talrika flockarna av björktrastar och sidensvansar verkar ha tömt alla rönnar och oxlar på bär. Lägg gärna ut äpplen, det brukar vara populärt bland koltrastarna!

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons