Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk klimatsatsning med Miljöpartiet i regeringen

Stina Bergström och Lise Nordin (MP) i en replik på ett Centerinlägg (helahälsingland.se 29/9):

Annons

Rickard Nordin och Kristina Yngwe skriver att Centerpartiet vill börja agera draglok i klimatpolitiken. Det är utmärkt. Ju fler partier som kämpar för klimatet desto bättre. Vi välkomnar särskilt att Centerpartiet ställer sig bakom regeringens mål om 100 procent förnybart och målet om att Sverige ska bli fossilfritt, även om regeringens mål om att Sverige ska bli ett av de första fossilfria välfärdsländerna i världen är mer offensivt.

Regeringen presenterade just en klimatsatsning i budgeten på 4,5 miljarder kronor per år. Det är den största satsningen någonsin i en enskild svensk budget. Med Miljöpartiet i regering prioriteras klimatet och omställningen till 100 procent förnybar energi. En åttadubbling av solstödet till 1,4 miljarder kronor över fyra år talar sitt tydliga språk. Liksom miljardsatsningar på tågunderhåll, energieffektivisering av bostäder och en halv miljard till gröna fonden, bland mycket annat.

När Centerpartiet satt i regering var det tyvärr skralt bland klimatsatsningarna, vilket fick miljörörelsen att tala om den senaste mandatperioden som 4 förlorade år för miljön. I det rådande parlamentariska läget finns dock goda öppningar för ett parti som vill driva en konstruktiv klimatpolitik. Kanske kan Centerpartiet från sin riksdagsposition bidra till mer konkreta förbättringar än under tiden i regering? Vi ställer oss positiva till Centerpartiets framförda ambitioner. Men ett seriöst klimatarbete måste innebära förändring i praktiken. Det är därför regeringens historiska klimatsatsning i budgeten är så positiv.

Stina Bergström (MP)

riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson

Lise Nordin (MP)

riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons