Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herrens fruktan – vishetens begynnelse

Mycket av Bibelns berättelser är ren historia och utgör i många fall skrämmande exempel på mänsklig ofullkomlighet – en ofullkomlighet, som dessbättre kan hjälpa oss att se skillnaden mellan gott och ont – mellan sanning och lögn.

Annons

Lennart Gunhamre försöker i sin kommentar (27/11) måla en bild av mig som person på grund av mina uttalanden om de nya regler som gäller för kyrklig vigsel mellan samkönade. Han påstår att jag skulle vara bokstavstrogen bibeltolkare och sorterar äpplen efter smak i stället för kvalité. Han antyder också att Bibeln skulle vara för slaveriet, kvinnoförtrycket och dödsstraffet, samt att jorden enligt denna källa skulle vara platt och centrum för solens omloppsbana.

Allt detta är fullständigt felaktiga missuppfattningar och speglar ett väldigt förenklat sätt att uttolka Skriften. Mycket av Bibelns berättelser är ren historia och utgör i många fall skrämmande exempel på mänsklig ofullkomlighet – en ofullkomlighet, som dessbättre kan hjälpa oss att se skillnaden mellan gott och ont – mellan sanning och lögn.

Inget kan därför vara farligare för en bibelläsare än att rycka loss enstaka texter och av dessa bilda sig en livsfilosofi. Skrift ska med skrift förklaras och Summan av ditt ord är sanning, och alla dina rättfärdighets rätter varar evinnerligen (Ps. 119:160).

Redan på profeten Jesajas tid visste man att jorden var rund (Jes. 40:22) och i Job 22:14 kan vi läsa om himlarunden som omger jorden. Att katolska kyrkan flera århundraden senare påstår något annat och bränner dem på bål som inte underkastar sig dess tro och lära ska vi inte misskreditera Bibeln för. Det är att handla på tvärs med det härliga budskap om Guds nåd och barmhärtighet, som genomsyrar hela Bibeln. Men vi ska inte glömma att Bibeln i första hand visar på en väg till livsupprättelse och varnar för allt som kan ödelägga och förstöra vår livskvalité.

Det gläder mig att Lennart Gunhamre, trots alla bisarra tolkningar, ändå inser att det finns mycket vishet i Bibeln. Men denna vishet är mer än mänsklig – den är gudomlig. Och vis är den människa som handlar därefter: När dina ord öppnas, ger de ljus och skänker förstånd åt de enfaldiga – Ps. 119:130. Herrens fruktan är vishetens begynnelse, och att känna den Helige är förstånd – Ords. 9:10

Jerker Sjölander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons