Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvärn mot varg?

Ska man skicka ut hemvärnet som patrullerande gränsvakter och vad händer om en varg, mot förmodan, förirrar sig in på kommunens mark?

Annons

I den till synes eviga debatten om vargens existensberättigande i vår fauna, har den senaste tiden förekommit ett par insändare från personer bosatta i Nordanstig. De anser att vargen är en så farlig best att den under inga omständigheter ska ha uppehållstillstånd i vårt land. De ovanligt hätska angreppen på gråben påminner osökt om ett tillstånd som benämns fobi. När vi sedan kan läsa i HT, att fullmäktige fattat ett beslut, vilket innebär att detta skygga och rara villebråd ska betraktas som fredlös inom kommunens gränser, faller alla bitar på plats. Uppenbarligen är befolkningens vargskräck så allvarligt, ett så stort och brännande problem, att kommens högsta beslutande organ fullmäktige, finner det angeläget att göra något åt saken.

Ska man skratta eller gråta? Under de senaste 150 åren har nog ingen varg synts till i trakterna. Rovdjurspolitiken är en riksangelägenhet, som kommunen, hur gärna den än vill, inte har någon rätt att bestämma över. Hur har man tänkt upprätthålla och tillämpa beslutet? Ska man skicka ut hemvärnet som patrullerande gränsvakter och vad händer om en varg, mot förmodan, förirrar sig in på kommunens mark? Vargen är fridlyst och får följaktligen inte avlivas utan särskilt tillstånd. Fullmäktiges beslut ska främst ses som resultatet av en intensiv och aggressiv lobbyverksamhet av en lokal klan inom Svenska Jägareförbundet. Det är sant som det är sagt, mot dumheten kämpar självaste gudarna förgäves.

n`Martin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons