Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helsinge Airports framtid dyster

Nu suddas alla möjligheter för civilt flyg från Helsinge Airport ut.

Annons

Under måndagskvällen den 25/5 2009 fattades ett beslut i Uppsala kommunhus som kommer att radera alla möjligheter till civilt flyg från Helsinge Airport, nämligen att Uppsala kommun ställer sig positiv till att Ärna flygplats (före detta F16) blir en civil flygterminal.

I och med detta har Arlanda inom en snar framtid en "lågprisflygplats" både norr samt söder om sig själv, nämligen Skavsta i Nyköping och Ärna i Uppsala. Behovet av Helsinge Airport torde då vara marginellt även som en reservflygplats, eftersom både Uppsala och Nyköping ligger inom rimliga avstånd från Stockholm.

Norr om Söderhamn finns Midlanda flygplats i Sundsvall samt Åre-Östersund Airport i Jämtland. Båda dessa är internationella flygplatser.

Västerut ligger Dala Airport, som är Borlänge samt Faluns internationella flygplats.

Min undran är således, från vilken del av landet har man tänkt sig att resenärerna till Helsinge Airport skall komma ifrån? Enbart Söderhamn och Bollnäs har inte ett befolkningsunderlag som kommer räcka till en civil flygplats.

Tågförbindelserna från Söderhamn till Arlanda är redan i dag bra, och med dubbelspår blir de än bättre. Även den nyss invigda motorvägen mellan Älvkarleby och Uppsala gör att man snabbt från Söderhamn når internationella flygplatser.

När man granskar ovan beskrivna "omvärldsanalys" ser man att Söderhamns kommun relativt enkelt skulle kunna spara cirka 5 miljoner kronor per år genom att helt enkelt stänga ner flygplatsen för gott. Dessa pengar skulle man i dessa kristider kunna nyttja till kommunal kärnverksamhet i stället, nämligen vård/skola/omsorg.

Som skattebetalare i Söderhamn hoppas jag att man så fort som möjligt fattar ett för oss kommuninvånare sunt beslut, nämligen avveckling av all flygverksamhet från flygplatsen och att man styr om skattepengarna till mer behövande verksamheter.

Boende i Sandarne

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons