Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre grusplan än galleria

Brotorget var allas torg, en allmänning mitt i stan, användbart för många saker. Det behövdes. Ingen hade rätt att ta bort det. Man säljer inte ett torg!

Annons

En galleria på Brotorget är en förutsättning för att Bollnäs stadskärna ska kunna leva vidare och utvecklas. Påstår Åsa Malmström i Ljusnan, på ledarplats förstås.

Undrar vilka belägg som kan finnas?

Och gäller det oavsett allt? Om därinne bara finns lågprisbutiker och resten är tomma bås, smygsubventionerade av kommunstyrelsen? Blir det ett lyft för Bollnäs ändå? Finns det ingen liten chans att vi kan bli lyckliga utan detta?

Åsa (och Ljusnan) ansluter sig alltså till den lilla minoritet som menar det var en bra idé att sälja stadens torg för 162 000 kronor till första bästa som sade sig vilja bygga en galleria just där, av alla ställen.

Torget var ändå ingen tilldragelse, skriver Åsa. Hon tror kanske att en tilldragelse är detsamma som en attraktion.

Det blir dubbelt fel. För torget var en attraktion. Det var ett fint torg. Det var allas torg, en allmänning mitt i stan, användbart för många saker. Det behövdes. Ingen hade rätt att ta bort det. Man säljer inte ett torg!

Ett och ett halvt år senare förhandlar kommunen med köparen om att få hyra tillbaka den av ren tjurskallighet självförvållade grusplanen under turistsäsongen! Så attraktivt var det faktiskt!

Men Brotorgsbeslutet var bra, envisas Åsa.

Milde himmel. Nej, det var det inte. Det var troligen ett av de sämsta, mest idiotiska beslut som har fattats i denna kommun. Projektet drevs fram av en ohelig liten allians av några cityhandlare, två kommunalråd och en ledarskribent, representerande grupper som i ett fungerande demokratiskt sammanhang inte ska snacka ihop sig fullt så öppet.

För den som har glömt måste nu ännu en gång påpekas att 90 procent av Bollnäsborna i en opinionsundersökning sade sig vilja ha torget kvar. Beslutet var därmed också ett fiasko för allt vad demokrati heter i denna kommun.

Nu har kommunen och exploatören bildat en arbetsgrupp för att sätta fart på processen mot en galleria. Men varför i hela friden? Lägg ner i stället! Passa på! Till och med Sjaelsö vill det!

Kommunalrådsprestige är nu allt vad det handlar om. En osläcklig drift att gå till historien som den som skapade Södra Hälsinglands svar på Sollentuna. Varning i detta läge för nya förmånliga tilläggsavtal!

Ack, ja. Alla som var emot brotorgsprojektet hade rätt då, och ännu mera rätt nu.

Helt enkelt är det så att väldigt få väntar och hoppas på en galleria. Ingen, utom kanske Åsa, längtar efter att få se de sista träden sågas ner på Evys Plätt (enligt kommunens förslag Hambo).

Vi andra väntar faktiskt bara på att torget ska bli ett torg igen. Permanent. På så vis är det ändå något hoppfullt med denna grusplan.

Alternativet vore att flytta till Nora eller New York, två exempel på städer där man förstått att ta vara på sina förutsättningar och sin egenart.

Thomas Tidholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons