Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedersamt nej till vindkraft

Så är då Bergvik skog ute igen med fagert tal och halvlögner kring vindkraftverken i södra Hälsingland.

Annons

Lösa påståenden om grön omställning och lokala arbetstillfällen blir en ursäkt för rovdrift och en fortsatt skamlös exploatering av våra gemensamma naturresurser, våra skogar och våra blånande berg.

Bergvik skog vill bygga 100-tals vindkraftverk i skogarna i södra Hälsingland. Alla inser att det bara är ekonomiska skäl bakom detta. Alla vet att bolaget har hittat nya fiffiga sätt att tjäna pengar genom för stunden generösa statliga bidrag och en tillfällig politisk medvind.

Att det skulle finnas några slags miljöpolitiska argument bakom bolagets planer klingar falskt och blir osmakligt i skenet av hur Bergvik skog och dess föregångare Kopparfors, Stora och Korsnäs genomgående våldfört sig på naturen. De massiva kalhyggena, stora öppna sår i skogarna, som bidrar till en skenande utarmning av den biologiska mångfalden är bara ett av många exempel.

Vill Bergvik skog nu bidra till en bättre miljö så är det ju utmärkt. Ni kan ju börja med ett ekologiskt hållbart skogsbruk.

Att locka med arbetstillfällen är en förrädisk och ojuste argumentationsteknik. Vilken kommunpolitiker i Hälsingland vill, eller kan, tacka nej till jobb som erbjuds invånarna på den egna orten? Ingen.

Det är Bergvik skog väl medvetna om, något som de inte heller drar sig för att fräckt utnyttja. Det är däremot inte särskilt svårt att syna bolagets bluff. Att det behövs folk att bygga kraftverken råder det naturligtvis ingen tvekan om, men få av dem kommer att hämtas från Hälsingland. Desto fler blir det från Danmark och Polen – titta vilka som just nu bygger bolagets kraftverk i skogarna kring Jädraås.

Det är inget fel i att människor från våra grannländer i EU bygger kraftverk i de svenska skogarna, men det luktar riktigt illa när Bergvik skog låter påskina att byggena kommer att skapa lokala arbetstillfällen i stor omfattning.

All heder åt de politiker i Bollnäs som nu bestämt sig för att avslå Bergvik skogs ansökan om att exploatera Anneforsskogarna. Ni har visat ryggrad och integritet. Ni har stått emot påtryckningarna och inte låtit er skrämmas av bolagets arroganta maktspråk.

All heder också åt de kommunpolitiker i Ovanåker som börjat se igenom bolagets cyniska spel när det gäller ”projekt Hälsingeskogen” i södra delen av kommunen. Där är ansökan om att få bygga ytterligare 100-tals kraftverk ännu inte inlämnad. Låt Bergvik skog förstå att det inte är lönt att lämna in någon ansökan heller!

Skogsälvan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons