Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heder ett förlegat begrepp

Jag är en äldre pensionär, som växt upp i en annan tid, då man satte tilltro till de som hade höga poster i samhället, och att dessa på ett hedersamt sätt, skulle sköta sina uppdrag till samhällets bästa.

Annons

Annika Falkengren fick det varmt om fötterna, då hon märkte att opinionen var så stark mot att få ut bonus, då man inte gjort sig förtjänt av det, utan gjort ett dåligt jobb! Hur då? Enligt tv så hade hon en lön på sju miljoner kronor. Till detta kommer en bonus på 2,6 miljoner – alltså 9,6 miljoner! Efter opinion avstod hon från bonusen. Alltså hade hon en grundlön på sju miljoner.

Vad gjorde man? Jo, man höjde lönen till nio miljoner. Hon hade alltså gjort den enastående uppoffringen, att sänka sin lön med 600 000 kronor och fick en lön på nio miljoner i stället för 9,6 miljoner!

Vid eventuella framtida lönehöjningar så utgår man då i stället från sju till nio miljoner.

Ordet girighet, är ett ganska svagt uttryck för vad man som pensionär känner för detta.

LO:s ledning har ju också visat dåligt omdöme, som godkänt de här avtalen.

Inom AMF förekom det också liksom Alecta, Skandia och NCC som också kände sig nödsakade att ta bort bonusarna. Troligen inte på grund av samvetskval, utan snarare för den skada man tillfogade förtroendet att förvalta uppdragen.

Maud Olofsson försvarade ju bonus-systemet, med att det var ju som att jämföra med ackordsystemet inom hantverksyrken. Dessa uträttar ett bra jobb för att få detta. Inte som höjdarna inom näringslivet, som höjer sina löner, när de gjort ett uruselt jobb! Det är skillnad!

Så var det Krister Elmehagen. Han hade sett till så att han fick 62 miljoner i pension! Han skulle få 65–70 procent av lönen, oavsett hur det gick för AMF! Sedan satte han om pengarna på ett sparkonto, så att de inte skulle försvinna, när han genom sin position i AMF kunde ana att ekonomin skulle backa. På AMF-reklamen står det: Lite mer att leva av! Och den parollen har han ju följt! Härliga tider – Strålande tider, sa Thor Modén.

Jag är en äldre pensionär, som växt upp i en annan tid, då man satte tilltro till de som hade höga poster i samhället, och att dessa på ett hedersamt sätt, skulle sköta sina uppdrag till samhällets bästa. Men nu får man väl räkna sig till fornrelikerna, som inte hänger med, och att nu gäller det att roffa åt sig så mycket som möjligt, för egen vinning och att heder är ett förlegat begrepp!

Ragnar Lindestam

pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons