Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hav och kust bäst för vindkraft

Vindkraft är den förnybara energikällan som ökar mest i världen och är en viktig energikälla i arbetet med att minska koldioxidutsläppen.

Annons

Preliminära produktionssiffror för 2011 visar att vindkraften producerade 6,1 terawattimmar, TWh, el med en installerad effekt på knappt 3 000 megawatt, MW. Det utgör drygt fyra procent av elanvändningen i Sverige.

Vindkraft är en förnybar energikälla som har en liten påverkan på växthuseffekten och den biologiska mångfalden. Vindkraften är en viktig energikälla i arbetet med att minska koldioxidutsläppen, men är fortfarande dyr i förhållande till annan befintlig elproduktion.

Vindkraftverken drivs på sätt och vis av solen. Solens strålar ger olika temperaturer på olika platser i världen och temperaturskillnaderna gör att det blir olika lufttryck vilket i sin tur sätter luften i rörelse – det börjar med andra ord blåsa.

Att utnyttja vinden till olika saker är en gammal konst och redan för 3 000 år sedan lär det ha funnits väderkvarnar i Kina och Japan. Under 1200-talet blev väderkvarnarna allt vanligare i Europa och vinden blev en av de viktigaste energikällorna och fortsatte vara det ända fram till 1800-talets slut.

Den moderna vindkrafttekniken drog i gång på allvar i slutet av 1970-talet, då politikerna var överens om att oljeberoendet skulle minska. Utvecklingen har sedan gått fort framåt och idag kan energi från vindkraft konkurrera med andra energikällor både när det gäller ekonomi och teknik.

Vindkraften ger ett värdefullt tillskott till elförsörjningen vilket möjliggör att man kan spara på vattenkrafttillgångarna när vindförhållandena möjliggör vindkraftproduktion. Eftersom vindenergin inte kan lagras och vi inte kan påverka när, var och hur det blåser är det viktigt att vindkraften kan kompletteras med vattenkraft.

Det är därför essentiellt att placera vindkraftverken där det blåser mycket och i Sverige är förutsättningarna för vindkraft goda ur flera synvinklar. Sverige ligger i västvindsbältet och är ett vindrikt land, särskilt längs kusterna och ute till havs. De bästa lägena finns på Gotland och Öland, på Västkusten och utmed Skånes kuster.

Olle Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons