Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt tryck för barnomsorg i Edsbyn

Svar till Jörgen Forsblom (6/9).
Vår målsättning är att ordna bra förskoleverksamhet i Edsbyn till alla barn som efterfrågar detta. Bra verksamhet innebär både kompetent personal, bra lokaler och inte för stora barngrupper och naturligtvis allt till en rimlig kostnad.

Annons

Det har varit svårt ett antal år att långsiktigt planera verksamheten eftersom efterfrågan hela tiden har ökat på förskoleplatser, framför allt i centrala Edsbyn.

Vi har även haft att hantera att kommunens ekonomi under några år 2008–2010 på grund av finanskrisen och befolkningsminskning medfört stora krav på anpassning av kostnader. I det ekonomiska läge som fanns då bestämdes att modulen på Sörgården skulle avvecklas, Snehaga bort och i planen fanns även att av ekonomiska skäl plocka bort resten av Sörgården senare. Nedskärningar av platser leder naturligtvis till att barnen trycks in på befintliga förskolor.

De senaste två åren har kommunens ekonomi visat sig bli betydligt bättre och därför har också åtgärder kunnat göras för att öka antalet förskoleplatser i både Viksjöfors och Knåda för att lätta på trycket men nu även på den tillfälliga avdelningen på Västergården för att lätta på trycket i centrala Edsbyn.

Vi har gjort detta väl medvetna om den pågående lokalutredningen men förutsättningen har varit att vi inte gör några kostsamma anpassningar och att det är en tillfällig åtgärd i avvaktan på lokalutredningen. Jag tycker att åtgärden att använda Västergården är en bra lösning just nu för att åstadkomma mindre tryck på övriga centrala förskolor i Edsbyn till en mycket liten kostnad och vi har inte bundit fast några kostnader för framtiden när vi ser vad resultatet blir efter lokalutredningen.

Min bild är även att berörda föräldrar är nöjda med beslutet att använda Västergården.

Till sist kan det vara bra att veta att vem som helst får ta del av de allmänna och offentliga handlingar som finns som underlag när vi fattar olika beslut om förskolan, skolan eller andra förvaltningar (med vissa undantag för bland annat socialtjänsten).

Håkan Englund (S)

ordförande barn- och skolnämnden i Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons