Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda vintrar kostar mycket

Svar till Besviken sosse (6/8).

Annons

Vi på förvaltningen och i nämnden tror inte att någon redan glömt vintern 20092010, ont i ryggen av allt snöskottande och gråa hår när elräkningen kom.

Precis lika illa var det för oss på tekniska. Budget och anslag till vår ekonomi bygger på en viss mängd snö, och en viss temperatur under vintern. I och med att vi inte får föra pengar mellan åren, så blir det stora minusvärden under hårda vintrar, speciellt vintrar då det både är kallt och mycket snö.

Det går inte att lägga en budget för ett kallår, utan det får jämna ut sig över tiden. Det är heller inte vettigt att fullständigt parera dessa kostnader med åtgärder under sommaren (minskat fastighetsunderhåll, minskat vägunderhåll, minskad service, med mera).

Precis som alla andra förvaltningar genomgår tekniska nu hårda sparprogram. Politiskt har kommunfullmäktige prioriterat de mjuka sektorerna med sparkrav på cirka 2 procent, medan nivån på de hårda är cirka 6 procent.

Kraven på tekniska är cirka 11 miljoner kronor, fram till 2012, och det löses i huvudsak med att inte återbesätta pensionsavgångar. Det är svårt att dra ner mer, utan att det tydligt märks negativt på flera håll i samhället. Lösning kan vara att ge oss möjlighet att föra resultat mellan åren, för att parera de naturliga variationerna i vårt uppdrag.

Vi ställer oss frågande till den kategoriska och gammalmodiga inställningen att män bara är intresserade av teknik och inte människor. Tiderna har faktiskt förändrats till det bättre. I förvaltningen så är det 50/50 i ledningen men tyvärr är fördelningen i nämnden sämre, där tre av femton är kvinnor, samtliga (S).

Uno Jonsson

ordförande tekniska nämnden

Jan Kroppegård

förvaltningschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons