Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har vi någon kommunledning?

Som lite insatt i dagens härva kring gymnasieskolan så undrar man när kommunledningen kommer att kliva in och styra upp det hela. För hela Bollnäs kommun bör väl ses som en koncern, eller?

Annons

Man kan inte inom kommunen låta barn- och utbildningsnämnden, BUN, ta alla kostnader som det är i dagsläget. Som exempel äger/betalar ju BUN för en massa (tomma) lokaler i stället för att hålla på med barn och utbildning. Har vi inte en fastighetsgrupp inom kommunen, och vad är deras arbetsuppgift?

När nu gymnasieskolan (främst Höghammarskolan) kommer att gå back med minst tolv miljoner kronor så måste detta lyftas till en högre nivå än BUN, och det omgående. Detta är ju för tusan en näringslivsfråga för kommunen! På endast Höghammarskolan är det i dag cirka 330 anställda. Om inte skolan nischar sig mot några områden så kommer Höghammarskolan inom några år att bara vara en lokal gymnasiesärskola för Bollnäs, eller inte existera alls. Det innebär att cirka 300 arbetstillfällen försvinner i lilla Bollnäs. Hur ska vi kunna tackla det?

Här kan väl kommunalrådet Centerwall kliva in och tala om för alla hur viktigt det är för Bollnäs att behålla alla dessa arbetstillfällen. Det rör inte bara de anställda inom kommunen, utan Höghammarskolan bidrar till hela näringslivet inom kommunen, allt ifrån skatteintäkter, handel, och övrig kommers.

Precis som kommunen gjort för Nytorp så måste högsta ledning gå in med pengar till BUN och täcka underskottet under minst tre år så att främst Höghammarskolan kan anpassa sin kostym och inriktning inför den nya Gymnasiesärskolan. Det är en billig investering för kommunen om man jämför med andra ”satsningar” som kommun gör/har gjort, om man nu vill ha en attraktiv och levande kommun.

Med ”satsningar” menar jag till exempel Kulturkvarteret som skulle kosta cirka 53 miljoner, men där kostnaden nu är uppe kring 100 miljoner kronor (och forstätter att stiga), vårt kära torg, med mera med mera.

Sedan om det är möjligt med kommunal verksamhet så måste vi få in företagsledare som sitter med i olika ledningsfunktioner, om vi ska kunna få någon som helst effektivitet, ledning och kontroll på kommunal verksamhet.

Ser man till företag som inte klarar av att hålla sin ekonomi, vad händer då? Jo, ledningen får kliva av, alltså ta sitt ansvar. Inom kommunen och främst Höghammarskolans ledning så är det raka motsatsen. Ingen har ens nämnt eller berört skolans ledningsgrupp och deras ansvar, istället börjar man direkt att skära på golvet, de som genomför verksamheten. Det är väl ledningsgruppens ansvar att man har hamnat i den situation man är?

Så mitt avslutande råd är, avskeda den befintliga ledningen och köp ut den personal som är 60 år och äldre och satsa på de yngre arbetstagarna inom kommunen, som är vår framtid!

Mr V

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons