Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har socialdemokraterna gått vilse?

Socialismen har ju tydligen målet att staten ska äga allt och att alla inkomster ska gå till staten. Staten ska sedan dela ut till var och en som den anser rättvist (100 procent skatt, 100 procent bidrag).

Annons

Till skillnad mot kommunisterna, som vill uppnå det socialistiska målet snabbt genom en revolution och mörda de politiska motståndarna i enlighet med Fidel Castros ord: socialism eller döden, så vill socialdemokraterna i stället uppnå målet på demokratisk väg och dessutom stegvis så att folk får tid att vänja sig med socialismen.

Socialdemokraterna har ju dock stora problem.

Internt säger man att problemet är egentligen inte Juholt utan består i att man saknar politik.

Kan det vara så att denna avsaknad grundar sig på att man tidigare har gått så långsamt fram mot socialismens mål att man glömt bort vad som är målet? Har man gått vilse på vägen?

Dessutom, socialismen ska ju tydligen bygga på solidaritet och rättvisa men, kan det vara så att det finns en tuva som stjälper det socialistiska lasset och som består i att så gott som alla människor, helt naturligt, är sig själva närmast?

Vi har ju under årens lopp sett hur personer som går i spetsen för att införa socialismen ägnat sig åt olika kvalificerade bedrägerier och osolidariskt beteende för att sno åt sig av den statliga kakan.

När redan dessa personer beter sig osolidariskt, betyder inte detta att socialismen är ett dödfött system?

Om gemene man upplever att man inte ”har något för” att man anstränger sig och tar ansvar, utan frågar sig varför man ska behöva dela lika med dem som inte gör detta, vad händer då?

Finns inte risken att man låter bli eller söker andra vägar och att staten därmed blir utan inkomster och medel att fördela?

Är inte risken stor att det i stället uppstår en svart marknad och att staten blir korrupt?

Vad är förresten rättvisa? Är det att alla får lika mycket oavsett insats eller är det tvärtom, att var och en får utdelning efter hur mycket man anstränger sig och tar ansvar?

Socialismen uppstod ju i mitten på 1800-talet och har sedan dess prövats i ett stort antal länder världen över. Om den är så bra varför finns den då enbart kvar i Nordkorea och Kuba?

Vad är det som gör att den skulle fungera i Sverige?

Kan det vara så enkelt, att socialdemokraternas problem beror på att svenska folket börjat ställa ovanstående frågor till sig självt och att de svar man finner gör att fler och fler överger målet att uppnå socialism? Är socialismen på väg att förpassas till historien?

Frågan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons