Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Oksanen ordentligt på fötterna?

/
  • Allt ont kommer från Putins (bilden) Ryssland, medan USA sällan kritiseras menar Bengt Bengtsson ironiskt.

Bengt Bengtsson kritiserar Patrik Oksanen bland annat för hans syn på Ryssland i två
inlägg

helahälsingland.se
. Oksanen ger Svar direkt.

Annons

Helahälsingland.se:s specialist på säkerhetsfrågor och våra relationer till Ryssland, Patrik Oksanen, antyder i en ledarartikel att högerextrema demonstranter som förberedde en attack mot ensamkommande ungdomar från Mahgrebländerna var finansierade av president Putins Ryssland; en i sanning häpnadsväckande anklagelse, som kräver att man verkligen har ordentligt på fötterna.

Häromdagen grep polisen 14 högerextremister i Nynäshamn som förberedde en attack på en asylförläggning. Dessa var nästan samtliga polska medborgare, fastän en del var bosatta i Sverige. De var kända av polisen och hade haft en aktiv roll i högerextrema aktioner tidigare. Enligt Expo är polska extremnationalister aktiva i Sverige. Går detta ihop med Oksanens anklagelse att Putins Ryssland ligger bakom? Det är välbelagt att nynazister och andra extremnationalister hade en nyckelroll i den USA-stödda kuppen mot den valde presidenten Janukovitj i Ukraina februari 2014. Var dessa också finansierade av Putin?

Den svartvita kalla kriget-retorik som Oksanen med flera representerar känns bekant för oss som protesterade mot USA:s krig i Vietnam för 50 år sedan. Vi ansågs också vara sända av Moskva. Allt ont kommer från Ryssland. När USA krigar och begår folkrättsbrott är det ju bara för att främja demokrati och frihet. Detta kallas aggressiv demokratism.

Bengt Bengtsson

Svar direkt

Insändarskribenten läser Bibeln som fan gör det. Nej, jag har inte påstått att den polska högerextrema rörelsen är finansierad av Kreml.

Däremot vet vi att i det ryska informationskriget underblåser högerextremismen (liksom andra konspirationsteoretiker av diverse slag och politisk tillhörighet), vi vet också att flera högerextrema rörelser är finansierade från Ryssland, från Front National i Frankrike till nazistiska Motståndsrörelsen i Sverige.

Paradoxalt, för den oinvigde kan det tyckas är att den ryska informationskrigföringen har flera olika motsägelsefulla narrativ som kan skämtsamt sammanfattas i "våra nazister" och "deras nazister", vilket innebär att motståndare till Rysslands intressen utmålas som nazister eller russofober. Att nazister slåss för Ryssland i Donbass är alltså bra eftersom det är "våra nazister" enligt Ryssland. Däremot älskar den ryska propagandan att utmåla Maidanrörelsen som en nazistisk CIA-kupp och där når man uppenbarligen framgång även i Alfta. 

Janukovitj störtades av ett folkligt uppror på grund av korruption och vanstyre. Det som utlöste Maidanrörelsen var att Janukovitj efter att ha köpts över av Ryssland vände på en femöring i fråga om närmande till EU. Det var en folklig besvikelse, och är det något makthavarna i Kreml fruktar är just folkliga rörelser som kräver mer demokrati och bort med korruptionen.

Det är tragiskt att se hur tidigare Vietnamaktivister går i fällan och nu väljer att sida med en auktoritär imperialistisk revanschistisk stormakt som bryter europeisk säkerhetsordning genom att rita om gränser med våld, istället för att stödja en demokratisk folklig rörelse som slåss för sin frihet att själv få bestämma sitt lands utveckling. 

Vidare rekommenderar jag Bengt Bengtsson att komma in 2010-talet istället för att hänga kvar i 1968. På vägen finns det mycket intressant historia att läsa som är relevant för en förståelse av dagens situation, bland annat om hur fredsrörelsen infiltrerades av KGB på 80-talet. 

Patrik Oksanen

politisk redaktör HT

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons