Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har ni missat det viktigaste i uppgörelsen om energin?

Att all elproduktion skall vara förnybar år 2040 är det viktigaste i uppgörelsen, skriver flera miljöpartister i en replik till moderaterna Tomas Tobé och Lars Hjälmered.

Annons

Moderaterna Tomas Tobé och Lars Hjälmered är nöjda med energiuppgörelsen som slöts tidigare i juni mellan fem av riksdagens partier (insänt 23/6, helahälsingland.se). Man applåderar att effektskatten på kärnkraftsel skall avvecklas. Man anser att kärnkraften annars skulle förtidspensioneras i onödan. Då bortser man från att våra kärnkraftverk är mycket gamla och flera har redan överlevt sin tekniska livslängd. Riksdagen beslutade 1980 med stor majoritet att all kärnkraft i Sverige skulle vara avvecklad senast 2010. Kärnkraftsavvecklingen i Sverige är alltså redan försenad. Att fortsätta producera högradioaktivt avfall utan lösning på slutförvaret är sorglöst och ansvarslöst.

Läs även: Tomas Tobé och Lars Hjälmereds insändare: Därför behövs kärnkraften

Man hoppas också på 10 nya kärnkraftverk som skall kunna vara i drift också efter 2040! Har man missat det viktigaste i energiuppgörelsen – nämligen att all elproduktion skall vara förnybar till 2040? Eller anser man verkligen att urankraften är förnybar? Har man också missat att nya kärnkraftverk måste byggas helt utan statliga subventioner och är det absolut dyraste sättet att få fram el på? Vet man inte att vi i Sverige har ett stort elöverskott och exporterar årligen lika mycket el som 3 kärnreaktorer producerar?

Som vanligt hotar kärnkraftsanhängarna med att industrijobb skulle försvinna utan kärnkraftsel och ljuger om att kärnkraften är bra för klimatet.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

Olov Östlund

Ylva Bandmann

miljöpartister i regionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons