Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Moderaterna tänkt?

I Ljusdals kommun kanske ett övervägande av de politiska kostnaderna borde stå i rampljuset i första hand. Behövs alla nämnder och styrelser med två kommunalråd på heltid?

Annons

Tack Jan Hedlund för ditt svar (27/1) men du och Moderaterna samt de övriga partierna angriper problemet utifrån felaktiga utgångspunkter.

Ni gör organisationsutredningen till ett självändamål och underkänner samtliga förvaltningschefer, deras kompetens att inom ramen för beslutad budget utföra verksamhet till vad som är ekonomiskt och praktiskt möjligt. Du och dina andra förtroendevalda har att bestämma om de olika verksamheternas inriktning och fastställande av budget. De anställda är utförare av era fattade beslut. Det är alltså fullmäktige som har ansvaret, inte de anställda.

Om partierna vill ha en ändring av ambitionsnivån så är det bara att köra på. På lokalplanet, det vill säga både i landsting och primärkommun, är det alltför vanligt att föra över ansvaret om verksamhetens mål och inriktning från den politiska nivån till tjänstemannanivån. Det bidrag som varje parti erhåller är just till för att kunna ta ansvar för politiska beslut.

I Ljusdals kommun kanske ett övervägande av de politiska kostnaderna borde stå i rampljuset i första hand. Behövs alla nämnder och styrelser med två kommunalråd på heltid? Min egen slutsats är att de flesta nämnder kan avskaffas och kommunstyrelsen är samtidigt ”nämnd”. Jag tror att många kommuninvånare delar denna uppfattning. Ring SKL och efterhör andra kommuner som genomfört en sådan förändring.

En liten fråga: tänker Moderaterna avskaffa censurchefen om det blir en borgerlig majoritet i Ljusdals kommun?

Till sist: alla verksamhetsmål ska kunna mätas annars körs verksamheten utan något mål.

Åke Söderlund

Nor, Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons