Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här biter inga argument

På de röd/gröna ledamöterna i omsorgsnämnden biter inga argument. Trots ihärdiga försök till protester från de boende och kreativa idéer från de anställda, beslutade nämnden att lägga ner gruppboendet Sunnanåker i Trönö. Beslutet var enkelt eftersom Sunnanåker ligger utanför centralorten.

Annons

Det faktum att det sannolikt inte finns en bättre boendemiljö för de här människorna, tvingade dessa ledamöter till att fundera ut några ”tunga” argument för en nedläggning. Argument som personalen redan tidigare framfört kreativa lösningar på till ordförandens döva öron, som tydligen behållit dem för sig själv.

Ett argument var brandsäkerheten i kombination med tvåvånings trähus utan hiss, så är det inte bara på Sunnanåker. Brandsäkerheten har inspekterats av objektiv expertis utan anmärkning, dessutom torde möjligheten till en utvändig hiss vara betydligt större i Trönö än hos till exempel ett gruppboende lokaliserat till stadsmiljö.

Ett annat argument var det faktum att boendet är lokaliserat till två åtskilda huskroppar, det innebär nämligen något fördyrade personalkostnader. Personalen har redovisat en enkel lösning även på det, fråga dem och lyssna på svaret.

Om det verkligen är så, att det måste vara fullt på alla gruppboenden, det vill säga ett boende måste ovillkorligen stängas, så finns det flera skäl till att välja ett annat än Sunnanåker.

• Den oslagbara miljön för dessa människor har redan tidigare nämnts. Det borde vara väl utnyttjade eventuella extra kostnader med tanke på omsorgsnämndens huvuduppgift.

• Möjligheten att avyttra de tomma lokalerna och nettot från en försäljning.

• De lokala arbetsplatserna och svårigheten att skapa nya i Trönö. I tisdags redovisade några röd/gröna riksdagsledamöter sitt ”Ansvar för bättre miljö” genom att minska transporternas inverkan på miljön, är höjda skatter enda sättet?

• Trönöbygden Ekonomisk Förenings intresse att, som entreprenör, driva verksamheten vidare. Entreprenörskap har ju höjts till skyarna i andra sammanhang, här finns chansen att konkretisera allt prat.

Peter Åkerlind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons