Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappdiskrimineringen måste stoppas

Annons

Diskriminering sker inte bara genom mobbning, trakasserier och kränkningar utan också på flera olika sätt. Och den drabbar inte bara kvinnor även om de är allra mest utsatta utan det slår även mot män med funktionshinder i arbetslivet. 900 000 människor i Sverige har någon form av funktionsnedsättning och drygt 500 000 av dessa anser att deras arbetsförmåga är nedsatt. De dominerande funktionshindren är rörelsebegränsningar, astma och allergier.

Var femte funktionshindrad i arbetslivet anser att de blivit diskriminerade i något avseende. En annan form av diskriminering sker genom tillsättning av jobb där 6 procent upplever att de blivit diskriminerade på grund av sin funktionsnedsättning. Vi läser dessa tragiska siffror i en alldeles ny SCB-rapport som visar funktionsnedsattas situation på arbetsmarknaden som lagts fram av Statistiska Centralbyrån och Arbetsförmedlingen nu i sommar.

Diskriminering förekommer också när det gäller funktionshindrades möjlighet till avancemang. Det är också vanligt att personer med funktionsnedsättning avstår från att söka en högre tjänst som de anser sig vara kvalificerade för. Finns det någon annan rimlig förklaring än att det handlar om en systematisk diskriminering i arbetslivet? Vi menar att detta inte kan bero på något annat än en mycket långtgående diskriminering på arbetsmarknaden.

Till slut ser vi i rapporten en mycket oroväckande trend och det är att den funktionshindrade personen i högre grad förlorar sitt arbete. De upplever att de har blivit avskedade på grund av sin funktionsnedsättning. Detta gäller såväl kvinnor som män.

De problem som vi har lyft fram skulle kunna lösas genom ett mer aktivt arbete sker inom handikapprörelsen, arbetstagarorganisationerna men också genom att arbetsgivarna tar ett större ansvar för dessa frågor än vad de har gjort hittills.

Per Olof Larsson

Universitetsadjunkt i socialt arbete, Göteborgs universitet

Jörgen Lundälv

Universitetslektor i socialt arbete, Göteborgs universitet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons