Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelsavtalet TTIP, ett hot mot miljö och demokrati

I medieskuggan av flyktingpolitiken och de kommande klimatförhandlingarna i Paris pågår förhandlingar mellan EU och USA om ett omfattande avreglerings- och investeringsavtal kallat TTIP, skriver insändaren.

Annons

Nyligen har förhandlarna träffats i Miami och diskuterat avtalets regler om miljö- och arbetsrätt. Så sent som i januari i år lovade EU att avtalet ska innehålla skydd för miljölagstiftning, internationella miljöstandarder, och höga krav på miljöskydd. I den avtalstext som nu läckt ut visar det sig att EU nöjer sig med vaga skrivningar och icke-bindande åtaganden.

Läs ytterligare insändare om TTIP.

Det är stor skillnad jämfört med avtalets skrivningar om skydd för företagens investeringar och företagens rätt att i förväg påverka kommande lagstiftning. Där finns tydliga möjligheter till skadestånd om stater gör något som minskar företagens förväntade vinster och andra sanktionsmöjligheter. Det visar på vilken prioriteringsordning som gäller i TTIP-förhandlingarna.

TTIP-avtalen hotar inte bara demokratin, de hotar också våra möjligheter att driva en offensiv klimat- och miljöpolitik. Vi behöver säga ifrån innan det är försent. När vi går tillsammans för klimatet den 29 november behöver vi också säga ifrån om att människor och miljö går före storföretagens makt- och vinstbegär. Vi behöver stoppa TTIP.

Torbjörn Vennström

aktiv i Tillsammans för klimatet 29 november.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons