Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halverad statlig skatt för vem?

Centerpartiet går ut med att man bland annat vill halvera den statliga skatten i tillväxtområden. Skattesänkningar är något som man tror man vinner röster på.

Annons

Om man går in på Skatteverkets hemsida kan man läsa:

På inkomster under 401 100 betalar man ingen statlig inkomstskatt 2012. På det du tjänar över det beloppet betalar du 20 procent statlig skatt.

Det betyder att du måste ha en månadslön på över 33 425 kronor i månaden för att över huvud taget betala någon statlig skatt. Det innebär att du som tjänar under den summan tjänar inget på det här förslaget. Halverar man en skatt på noll kronor så blir det noll. Vilka har en månadslön över 33 425 kronor i månaden?

Knappast någon i vår kommun når den lönen utom personer i chefsbefattningar. Jag var den enda på Gärdeåsskolan som hade över den nivån och skulle tjänat på reformen. Som nybliven pensionär så är det långt till den nivån.

Det finns en nivå till (kallas för värnskatt) på 574 300 vilket motsvarar en månadsinkomst på 47 858 kr i månaden där du får betala ytterligare 5 procent för det du tjänar över den nivån.

Sammanfattningsvis så är det bara de som har en riktigt bra månadslön som tjänar på reformen, för dig som inte når 33 425 i månaden så tjänar du inte en enda krona.

Tord Jerfsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons