Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haltande logik om tro, Jerker Sjölander

Att tro på evolutionen är inte detsamma som att vara troende i ordets religiösa betydelse, skriver Lennart Gunhamre.

Annons

Man kan lätt få den uppfattningen av Jerker Sjölanders inlägg 13/9 , då han återigen kastar in några pinnar i den religiösa brasan och frankt konstaterar, att 98 procent av svenskarna fortfarande är troende. Detta gör han utan att på minsta sätt definiera begreppet troende. Att man tror är rent språkligt detsamma som att man inte vet. Men i religiösa sammanhang innebär ordet tro att man är förvissad om något abstrakt, som inte är vetenskapligt bevisbart men ändå utgör grund för en livsåskådning.

När Bo Gullefors visar att 98 procent av svenskarna tror på evolutionen, tolkar Sjölander detta, som att vi till 98 procent fortfarande är troende. Den logiken haltar uppenbart. Kanske vore det bättre att resonera om hur vi idag ska kunna förhindra de följder, som alla religiösa förvissningar medfört i form av religionskrig som till exempel korstågen, 30-åriga kriget mellan katoliker och protestanter, för att inte tala om alla de krig judarna fört i Guds namn redan på moseböckernas tid fram till modern tid.

98 procent troende är ingen garanti för en god, mänsklig samlevnad. Lämna livsåskådningarna till privatlivet och låt oss tillsammans, oavsett livsåskådning, försöka lösa samlevnadsfrågorna i världen. För barnens skull!

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons