Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsostig i Söderhamn?

Heder åt Söderhamns kommun som tidigt uppmärksammade Abraham Bäck och "döpte" en gata efter honom.

Annons

På 1970-talet uppmärksammade jag gatunamnet via brevväxling med dåvarande blindkonsulenten Gunnar Jonsson och fick även av honom min första information om Abraham Bäck. Gatan och dess väl synliga skylt passerades vid besök på sjukhuset och det intilliggande barnhemmet. Ibland hände det att medpassagerare uppmärksammades på gatan och även på Abraham Bäck.

Så spreds informationen muntligt i allt vidare kretsar. Nu sprids information blixtsnabbt via internet. En sökning på Abraham Bäck ger omfattande upplysning och pekar ut Söderhamn som hans födelsestad.

Räcker det inte med detta? Nja, inte om man också vill att Abraham Bäck ska påverka hälsan i dag och framöver – särskilt för Söderhamnsborna. Därför är förslaget om en folkhälsopark utmärkt. En anslutande "hälsans stig" skulle öka antalet parkbesökare väsentligt. För dem – inte minst barnen – skulle en staty av Abraham Bäck förstärka hälsobudskapet och "levandegöra" både "folkhälsans fader" och hans enastående livsgärning trots hans dramatiska barndomsupplevelser med rysshärjningar, pestepidemi och faderns död.

Som Landstinget Gävleborgs samhällsmedicinske omvärldsbevakare observerade jag tämligen omgående anläggningen av den första hälsans stig (Sli na Sláinte – Path to Health) på Irland 1995. Projektet sponsrades av EU. Gensvaret var enormt runt om i Europa. I Sverige har Hjärt-Lungfonden ensamrätt på konceptet. Hälsans stig finns nu i åtskilliga städer/kommuner i Sverige. I Gävleborgs län i alla fyra Gästrikekommunerna och i tre (Bollnäs, Ovanåker och Ljusdal) av Hälsinglands sex kommuner. Inte i Söderhamn! Men snart? Med god vilja skulle den kunna invigas på världshälsodagen den 7 april, som i år har temat Högt blodtryck – dess konsekvenser samt behandling och förebyggande åtgärder. Syftet med såväl årets tema som hälsans stig är att stimulera till bland annat motion, men för hälsans stig även att möjliggöra möten och social samvaro samt uppmärksamma på sevärdheter i bebyggelse, parker, trädgårdar och natur. Här finns möjligheter att lyfta fram såväl Carl von Linné och Abraham Bäck som Olof von Dalin.

Nils-Inge Enlund

före detta redaktör för informationsbladet Folkhälsoforum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons