Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsorisker med uranbrytning

Under det sena 1800-talet drabbades många människor i Norrland av att skogsbolagen köpte skog till underpris och enväldigt bestämde över de anställdas löner.

Annons

Sundsvallsstrejken 1879 var ju en följd av att de fattiga sågverksarbetarna hade fått sänkta löner.

Nu, på 2000-talet, kanske olika gruvbolag får tillstånd att bryta uran i Norrland. Liksom det sena 1800-talets skogbolag och sågverk kräver ju gruvbolagets projekt att stora områden tas i anspråk. Utom själva gruvorna behövs det vägbyggen och kraftledningar.

Uranet till kärnreaktorerna i Sverige och andra länder har kommit från länder där det inte har varit så noga med arbetsmiljön. Vid till exempel en urangruva i New Mexico i USA fick arbetarna ännu i slutet av 1900-talet ingen information om hälsoriskerna vid uranbrytning.

I Sverige är det väl bättre med arbetsmiljön. Men brytningen av uranmalm frigör radioaktiva ämnen och i gruvområdena kommer radioaktivt damm ut i luften. Uran utgör, till skillnad från andra metaller, en hälsorisk inte bara för gruvarbetarna utan också för andra människor i oerhört många generationer.

Planerna på uranbrytning i Sverige måste stoppas. Kärnkraften måste avvecklas och solceller och andra mindre miljöförstörande energikällor måste överta den svenska elförsörjningen.

Thorild Dahlgren

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons