Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsorisker med diesel

Dieselavgaser är i dag ett stort problem för många arbetare. De som jobbar i trånga utrymmen utsätts för stora hälsorisker. De vanligaste symtomen är huvudvärk och illamående.

Annons

Dieselavgaser är i dag ett stort problem för många arbetare. De som jobbar i trånga utrymmen utsätts för stora hälsorisker. De vanligaste symtomen är huvudvärk och illamående, men forskare hävdar även att dieselavgaser kan ge upphov till cancer och leda till skador på hjärta, hjärna och lungor.

Arbetsmiljöverket pekar på att upp till 100 000 svenskar dagligen arbetar i denna miljö. De värst drabbade är gruvarbetare och truckförare men det handlar även om fordonsmekaniker samt en rad andra yrkesgrupper.

Forskning visar att de som arbetar under tak utsätts för uppemot 20 gånger mer avgaser än de arbetare som jobbar utomhus.

Ett ökat användande av syntetiska drivmedel är en lösning på detta problem. Användare talar om att symtom som huvudvärk och torra slemhinnor helt försvunnit när syntetiska drivmedel börjat användas i stället för traditionell dieselolja.

Bred forskning visar också att såväl de oreglerade emissionerna som kväveoxid och partikelutsläpp minskar rejält.

Så min vädjan till regeringen blir att understödja denna svenska miljöteknik för våra svenska arbetares skull.

Magnus Kortelainen

student och debattör inom miljöteknikfrågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons