Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hälsningsdomen" får konsekvenser

En svensk domstol dömde nyligen arbetsförmedlingen till ett vite om 66 000 kr för att den drog in ersättningen till en muslimsk man. Han att hade vägrat att ta den kvinnliga chefen i hand när han kom till den arbetsplats.

Annons

En svensk domstol dömde nyligen arbetsförmedlingen till ett vite om 66 000 kr för att den drog in ersättningen till en muslimsk man. Han att hade vägrat att ta den kvinnliga chefen i hand när han kom till den arbetsplats, där han anvisats praktik. Han undvek också att se chefen i ögonen.

Detta är en dom som går på tvärs med den absoluta majoriteten av svenska folkets rättsuppfattning. Om lagen är skriven på ett sådant sätt att den ger utrymme för en sådan tolkning, bör den omgående skrivas om.

Sverige, liksom de flesta länder i EU behöver invandring från andra länder, inte minst av arbetsmarknadsskäl, nu när allt fler 40-talister går i pension. Men de som kommer hit och vill leva och försörja sig här, kan inte förvänta sig man ska kunna föra med sig och utöva sin religion och sina familjemönster på ett sätt som står i stark kontrast mot de normer och värderingar som gäller i vårt land. Om man framhärdar i det bör uppehållstillstånd inte beviljas och om man på falska grunder fått uppehållstillstånd men fortsätter sina gamla mönster, bör man utvisas ur landet.

I Sverige finns på många arbetsplatser kvinnliga chefer. De kan inte förväntas behöva ta emot och erbjuda jobb till arbetssökande som vägrar att hälsa på och se chefen i ögonen och som betraktar kvinnor som orena.

Den kvinnliga chef som avvisade den muslimska mannen i den uppmärksammade domen blev på goda grunder ordentligt kränkt. Hade hon gett med sig och låtit mannen fått prova anställning, hade hon underminerat sin position som chef. Om övriga anställda skulle uppleva att en av de anställda helt kan nonchalera chefen, så hotas hon i sin ledningsroll.

Den här domen innebär att ortodoxa muslimska män inte kan anvisas arbete på företag med kvinnliga chefer. Den borde också innebära att sådana män inte bör släppas in i vårt land. Domen är också ett rejält handtag till Sverigedemokraterna i årets valrörelse.

Hans Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons