Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland ingen naturlig enhet

Se inte Hälsingland som en enhet eftersom Hudiksvall ligger avlägset för många.

Annons

Flera gånger har argumentet att Hälsingland behöver ett akutsjukhus hörts i debatten. Det är röster från framför allt Hudiksvall som framfört detta. De vill bestämma att detta ska ligga i Hudiksvall.

Nu senast är det barnmorskorna från Hudiksvall som sticker ut hakan trots att politikerna redan sagt nej till förslaget om nerläggning av BB och barnkliniken. De tror de talar för hela Hälsingland och jämför med landskap i Sverige som inget BB har. Förvånande är att de använder samma argument som Bollnäs gjorde för sitt BB för åtta–nio år sedan.

De verkar ha glömt att de själva (läkare och barnmorskor) då avfärdade argumenten och jobbade aktivt för en nerläggning av Bollnäs BB. De tyckte att det gick bra för gravida från Bollnäs/Ovanåker att åka 10–14 mil till BB. Kontentan av deras resonemang är att gravida från Bollnäs och Ovanåker kan åka, men gravida från Hudiksvall kan inte åka till förlossning fast avståndet för dem blir ungefär lika långt vid en nerläggning av Hudiksvalls BB.

De glömmer också att de flesta gravida från Bollnäs/Ovanåker åker till Gävle där de blir proffsigt omhändertagna och ifall något inträffar är det också närmare till Uppsala. Mora väljer man om man vill föda på ett mindre och mer hemtrevligt BB och många har också närmare dit.

Hittills har det ständigt varit södra Hälsingland som stått för besparingar nu senast nerläggning av BUP och barnmottagningen i Söderhamn. Kanske hade en nerläggning av barn- och kvinnokliniken i Hudiksvall kunnat göra att dessa verksamheter som man behöver ofta i stället kunnat vara kvar.

Det är dags att se över specialistsjukvården i länet och en koncentration till Gävle är rimlig. I en kommande regionindelning finns annars risk att länet blir utan akutsjukhus. Pengarna bör då fördelas jämt över Hälsingland med akutmedicinsk verksamhet, IVA-platser och dagkirurgisk verksamhet både i Bollnäs och Hudiksvall samt specialistmottagningar. Det är dags att jämställa Bollnäs och Hudiksvall eftersom det inte finns någon självklar centralort i Hälsingland. Bollnäs har ju som bekant lika nära till Gävle.

Det är också dags att se över var våra landstingsråd kommer från. Koncentrationen från norra Hälsingland har varit stor. Knapp (S) kommer från Hudiksvall och har dessutom arbetat på Hudiksvalls sjukhus. Norberg (V) kom från Hudiksvall och nu Brink (C) från Ljusdal. Jag tror detta har betydelse hur man ser på sjukvården i länet. Sluta se Hälsingland som en enhet eftersom Hudiksvall ligger avlägset för många.

K. Johansson

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons