Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland blir en vit fläck på kartan

Man satsar pengar på fler chefer, samlar landstingets administration i en jättelik, dåligt fungerande organisation samtidigt som man sparar in på det som är själva syftet med verksamheten nämligen sjukvård!

Annons

När den ekonomiska verkligheten är som den är så har tjänstemännen i landstinget på politikernas uppdrag lagt fram en strukturplan som oavsett vilken av de tre linjerna man väljer innebär att Hälsingland blir en vit fläck på kartan. Det är inte bara förlossningsverksamheten, kvinnosjukvården och barnsjukvården som försvinner och nedrustas kraftigt. I alla alternativen nedrustas också kirurgin och ortopedin så att ingen akut verksamhet kommer att genomföras på obekväm tid och på helger. I värsta fall försvinner verksamheten helt.

Detta skulle innebära att det enda kvarvarande akutsjukhuset ligger i ena hörnet av länet. Det medför mycket långa avstånd för barnaföderskor, trafikolycksfall samt sjuka barn och vuxna!

Vilka är då de som tagit fram förslaget på politikernas begäran? Är det personer som är medicinskt kunniga och som står nära fotfolket i landstinget? Ingalunda säger jag! Förslagen är framtagna av divisionernas ledningsgrupper där den medicinska sakkunskapen är mycket klent representerad. Till sin hjälp har landstingsdirektören ett medicinskt råd. Såvitt jag förstår finns där ingen som vet särskilt mycket om kirurgi, ortopedi eller förlossningsvård. Enligt vad jag har förstått så har det framförts från höga tjänstemän att detta förslag är förankrat i den medicinska professionen. Inget kan vara mer felaktigt! Fotfolket är inte involverat i processen över huvud taget. De kommentarer som silat ner genom organisationen och nått ner visar på en beklämmande okunskap. Det finns till exempel inget som säger att den kirurgiska akutsjukvården eller förlossningssjukvården är sämre på en mindre enhet än en större. Det handlar i stället om att bygga upp verksamheten på ett bra sätt samt att rekrytera och behålla duktiga medarbetare.

Tyvärr innebär dessa förslag att rekryteringen av läkare under utbildning försvinner eftersom utbildningen förutsätter akutsjukhusets resurser. Specialister som narkosläkare, kirurger, ortopeder med flera byter arbetsplats om förutsättningarna ändras.

Om nu tjänstemannaförslaget går igenom får det stora konsekvenser för hela samhället. Vilken ung familj flyttar till ett landskap där det inte finns barnsjukvård och förlossning? Vad säger industrin om nyetableringar när konjunkturen vänder och akutsjukvård saknas?

De grepp man hittills har tagit skrämmande. Man satsar pengar på fler chefer, samlar landstingets administration i en jättelik, dåligt fungerande organisation (LOV) samtidigt som man sparar in på det som är själva syftet med verksamheten nämligen sjukvård! Man avser att göra sig av med hundratalet läkarsekretare så att läkare och sjuksköterskor får än mindre stöd i det patientnära arbetet. De chefer i landstinget som inte klarar av det omöjliga sparkas genast.

Det är hög tid att reagera!

Kjell Lundberg

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons