Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingland är 77 procent av Gävleborg

Tjänstemannaförslaget om hur landstinget ska spara pengar väcker en del funderingar.

Annons

Nu är det som sagt ett förslag, och ger man i uppdrag att spara 500 miljoner till 2011 är det kanske inte konstigt att förslagen är drastiska – Gävle sjukhus ska minska med 25 procent och Hälsinglands sjukhus med 50 procent. Detta känns som första steget i en centralisering av länets sjukhusvård till Gävle.

Ett län av Gävleborgs storlek, 275 908 personer, borde ha möjlighet att ha två likvärdiga sjukhus. All typ av vård kanske inte kan finnas på bägge sjukhusen, viss typ av vård kan delas upp mellan sjukhusen av kostnadsskäl, men två likvärdiga sjukhus. Givetvis bör båda sjukhusen ha både barnklinik och BB. Jämförelsen har gjorts mellan Jämtlands och Gävleborgs län – och Jämtland har endast ett sjukhus, i Östersund. Tittar på en karta ser man dock att Östersund ligger exakt mitt i länet. Ett län där endast 127 000 personer bor, varav 59 000 i Östersunds kommun. Tanken att om Jämtland har råd med ett sjukhus, då har Gävleborg råd med två, ligger nära till hands.

Om Gävleborg endast ska ha ett sjukhus värt namnet, är det då självklart att det ska ligga i Gävle? Hälsingland har en yta av 14 264 kvadratkilometer, Gästrikland 4181 kvadratkilometer. Ljusdals kommun är större (21 procent) än hela Gästrikland. 77 procent av Gävleborg är Hälsingland! Det bor dock fler människor i Gästrikland (146 000) än i Hälsingland (130 000). Förutom att Gästrikland är en liten del av länet – är Gävle helt felplacerat för att vara den enda ort där kvalificerad sjukhusvård erbjuds. Gävle ligger i länets ena ände, några få mil från Uppland. Om Gävleborg endast ska ha ett sjukhus, bör detta givetvis placeras mer i länets geografiska mitt (Söderhamn?).

Redan i dag har alltför många för långt till sitt sjukhus, och endast ett sjukhus beläget i Gävle, gör inte saken bättre. Från Ljusdal (19 133 invånare) är det 17 mil till Gävle, från Hudiksvall (36 905) 13 mil och för Nordanstig (9 736) gör närheten till Sundsvall att man inte ens funderar på att åka till Gävle. Att lägga ner Hälsinglands sjukhus, skulle givetvis innebära att åtminstone invånarna i dessa kommuner (65 774), söker vård i Sundsvall – tidigare har hävdats att vård som debiteras från andra landsting blir dyrt och därför i möjligaste mån bör undvikas.

Våra politiker bör också beakta att 2008 ansökte Gävleborg, Dalarna och Uppland om att tillsammans (879 000 personer) få bilda en region. Regioner är något som de flesta politiker verkar exalterade över – vi blir fler som kan dela på kostnaderna och mer avancerad sjukvård kan erbjudas inom regionen. Givetvis bygger ekvationen på stordrift – färre men större enheter. Att Akademiska inte läggs ned kan väl förutsättas. Men på vilka andra platser kommer avancerad sjukvård att erbjudas? Kommer regionspolitikerna att anse det motiverat med ett sjukhus i Gävle, 10 mil från Uppsala? Är det inte logiskt att sprida sjukhusen över regionen för att erbjuda sjukvård inom anständiga avstånd och undvika att innevånarna söker vård utanför regionen? Är det då inte bra med ett sjukhus i Hudiksvall som fångar upp den norra delen av regionen?

Thomas Norrman, Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons