Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingeskogar kan rädda klimatet

/
  • Vi måste klara av att både värna hotade arter och att rädda klimatet, skriver artikelförfattarna.

Som skogsägare i Hälsingland sitter vi på en stor del av lösningen, skriver Karin Perers och Bengt Åke Nilsson med anledning av klimatmötet i Paris. De menar att lösningen finns närmare än vi anar.

Annons

Världens ledare är samlat i ett omtumlat och sargat Paris. På agendan står frågan hur vi ska förhindra att världens medeltemperatur stiger över två grader. Klimatfrågor kan ibland både kännas abstrakta och långt bort, men faktum är att lösningen ligger mycket närmare än vad många tror.

Som skogsägare i Hälsingland sitter vi på en stor del av lösningen. Skog tar upp växthusgaser och binder dem till kol. Det betyder att växande skog minskar mängden koldioxid i atmosfären, det är en viktig tjänst som skogen levererar till vårt samhälle. Men den viktigaste tjänsten som skogen ger oss är förmågan att byta ut fossila material och bränslen mot förnybara.

Redan i dag används skogsråvaran till pappret du skriver på, huset du bor i, blöjor till dina barn och till kläderna du har på dig. Det känner nog de flesta till, men att vår skog också kan bli till miljövänliga kemikalier och värmeskyddande material i rymdfarkoster är mer okänt. Framtiden är redan här – och vi är på god väg att byta ut en svart kolatom mot en grön.

Vi vill skicka ett meddelande till världens beslutsfattare i Paris: Använd skogen som en möjlighet att lösa de utmaningar vi står inför. Men glöm inte att det är växande skog som gör skillnad. När skogen så småningom dör och bryts ned så frigörs den koldioxid som trädet har tagit upp, vilket betyder ett nollsummespel.

Det viktiga är därför att vi brukar skogen aktivt. Att vi ser till att skogen växer mer i hela världen. Att vi ser till att avskogningen stoppas och framförallt att vi fortsätter att byta ut de fossila råvarorna mot de förnybara, genom att vi använder skogsråvaran på ett klokt sätt.

Det oroar oss att klimatförändringarna inte tas på tillräckligt stort allvar, men också att svensk skogsdebatt nästan uteslutande fokuserar på skydd av skogsmark. Vi måste klara av att både värna hotade arter och att rädda klimatet. Det betyder att vi behöver ha en skogspolitik som ger oss förtroende att producera mer av den förnybara råvara som världen så väl behöver.

Vi i familjeskogsbruket är beredda att ta ansvar. Både för den här generationen och kommande. I över hundra år har vi brukat skogen med ett långsiktigt perspektiv, och det tänker vi fortsätta att göra.

Karin Perers

ordförande för Mellanskog

Bengt Åke Nilsson

ordförande nordöstra Hälsinglands skogsbruksområde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons