Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingarna kan avgöra kärnkraftsvalet i juni

Vi från Greenpeace vill nu be invånarna i Hälsingland att höra av er till Sven Bergström och visa att han har stöd hemifrån för att stå upp för förnuft och ideal och rösta nej den 17 juni.

Annons

”En bra början är att lyssna till folket”. Orden kommer från centerpartisten Sven Bergström. Då handlade det om EU. Men det skulle lika gärna kunnat ha handlat om det energipolitiska vägval som Sverige står inför. För skulle Sven välja att även i denna fråga lyssna till folket, då har invånarna i Hälsingland goda möjligheter att bli de som faktiskt avgör vilken väg Sverige ska ta – mot ett fortsatt kärnkraftsberoende eller mot en framtid byggd på förnybara och hållbara energislag.

Sven Bergström är riksdagsledamot för Centern och representerar Gävleborgs län. Han är sedan länge känd som en person som tar avstånd från kärnkraften. Precis som Greenpeace ser han fördelarna med att i stället kombinera de förnybara energialternativen med en betydligt smartare energianvändning. Att det förnybara inte kan leverera är en myt, precis som att kärnkraften är ren och effektiv.

Regeringen har dock inga planer på att ersätta Sveriges till åldern komna kärnkraftverk med hållbara alternativ. Tvärtom har man föreslagit att det ska bli möjligt att bygga inte mindre än tio nya reaktorer i landet.

Många tror att det kommer bli en politisk rysare när frågan ska avgöras i en riksdagsomröstning den 17 juni. Det räcker med att fyra alliansledamöter står emot partipiskan för att förslaget ska falla. Sven Bergström har lovat att rösta nej om inte regeringen slår fast i lag att vi skattebetalare aldrig ska tvingas betala kostnaderna för den nya kärnkraften.

Kravet bygger på att regeringen lovat att ny kärnkraft inte ska subventioneras. Sven Bergström menar att om löftet stämmer kommer det inte att bli tal om någon ny kärnkraft i Sverige – den kostar helt enkelt för mycket i jämförelse med de förnybara alternativen.

Problemet är att regeringen med Maud Olofsson i spetsen hittills vägrat att definiera vad en subvention faktiskt är. Samtidigt säger sig vårt statliga energibolag Vattenfall vara mycket intresserat av att satsa pengar i nya svenska reaktorer. Risken är därför överhängande att det byggs nya kärnkraftverk. Då kan det bli skattebetalarna som sitter fast med kärnkraftsnotan.

Vi från Greenpeace vill nu be invånarna i Hälsingland att höra av er till Sven Bergström och visa att han har stöd hemifrån för att stå upp för förnuft och ideal och rösta nej den 17 juni. På tisdag kommer vi att vara i Hudiksvall, på onsdag i Ljusdal, på torsdag i Söderhamn och i Bollnäs på fredag för att uppmana alla vi möter att skicka Sven Bergström en hälsning om att det är den förnybara energin som är Sveriges framtid. Om folket hör av sig, kanske Sven Bergström känner sig stärkt att välja rätt.

Anders Hellberg

Greenpeace

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons