Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingarna inte värda att satsa på?

Är vi som bor i Hälsingland mindre värda än de som bor i Gästrikland? Gäller inte sjukvårdslagen "vård på lika villkor" om man bor i detta landskap?

Annons

Landstinget ska spara pengar! Någon som hört det förr? I det tjänstemannaförslag som kallas den strategiska planen så är det återigen sjukvården i Hälsingland som får stryka på foten. Under de sista åren har sjukvården raserats i Söderhamn, Bollnäs och senast i nordvästra Hälsingland när ambulansen i Ramsjö lades ner helt och ambulansen i Los gjordes om från dygnsbil till dagbil. Nu är det alltså dags igen! Bollnäs kommer att förlora det lilla som de har kvar och akutsjukhuset i Hudiksvall läggs ner till stora delar. Detta innebär att vi hälsingar inte har ett enda akutsjukhus i landskapet. Vi ska åka till Sundsvall och Gävle. Vem vet, vi kanske till och med får åka ända till Falun.

Detta innebär att vi ska färdas med svårt sjuka patienter många långa mil efter våra vägar. Redan i dag så har många innevånare i vårt landskap lång väg till akutsjukhuset i Hudiksvall, och nu vill tjänstemän och politiker att vi ska åka ännu längre. Enligt vad jag läst mig till så motsätter sig inte det så kallade medicinska rådet detta. (En eloge till Anders Lång som hoppade av detta råd) Hur kan det komma sig att medicinsk expertis kan godta denna plan? Alla vet att om man till exempel drabbas av en stroke då är tiden viktigast av allt för att patienten eventuellt ska få propplösande behandling. Vid trafikolyckor ska svårt skadade helst vara på operationsbordet inom en timme. För många av oss som bor i Hälsingland är detta en utopi redan i dag. Om den strategiska planen genomförs så blir det ännu fler som inte får adekvat vård och behandling. Jag vill att politikerna svarar på följande frågor.

Är vi som bor i Hälsingland mindre värda än de som bor i Gästrikland?

Gäller inte sjukvårdslagen "vård på lika villkor" om man bor i detta landskap?

Är skattesatsen för oss hälsingar lägre, är det därför vi inte ska ha någon akutsjukvård?

Är detta en strategi inför uppbyggnaden av de så kallade storregionerna?

Släng den strategiska planen i papperskorgen. Det är där den hör hemma!

Sonia Åhs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons