Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingar bör göra slut på det olyckliga äktenskapet

Kulturhistoriskt är vi sedan tusentals år en del av Norrland – eller som det hette förr: Storhälsingland, skriver Cecilia Bruce, Järvsö.

Annons

Den blivande regionindelningen diskuteras just nu som bäst. Röster höjs för att Hälsingland ska tillhöra en nordlig region. Där håller jag med. Kulturhistoriskt är vi sedan tusentals år en del av Norrland – eller som det hette förr: Storhälsingland.

Vi borde vidta två åtgärder: För det första borde vi göra slut på det olyckliga äktenskapet med Gästrikland och snarast ta ut skilsmässa. Sen borde vi ansluta oss norrut.

Och för det andra skulle Hälsingland, Medelpad, Härjedalen, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten och Lappland be att få tillhöra Norge! Är det någon som då skulle sörja över att vi inte är med i EU? Är det några som skulle bli glada över att vi då skulle få del av Norges praxis att ge en hög procent av inkomster från vattenkraft, gruvor och andra naturtillgångar till de glesbygdskommuner där tillgångarna finns!

Hur det skulle gå för stackars Svealand och Götaland utan Norrlands rikedomar – det får bli deras huvudvärk. De kan ju alltid trösta sig med att bygga miljardjärnvägar mellan sina storstäder!

Cecilia Bruce

Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons